Hoe kan ik afvallen

Hoe kan ik afvallen? Stel jij jezelf ook regelmatig deze vraag? Misschien heb je al van alles geprobeerd: sapkuren, maaltijdvervangers, punten tellen, koolhydraatarm of shakes. Maar niks leek te helpen.

Zoek niet verder, want ik geef je het antwoord op de prangende vraag: hoe kan ik afvallen? Gebruik deze 4 tips en val zonder moeite of honger blijvend af.

Hoe kan ik afvallen?

Tip 1 Houd een eetdagboek bij

Met een eetdagboek houd je bij wat je dagelijks eet. Hierdoor raak je bewust van wat je allemaal eet en drinkt op een dag. Na de eerste dag is het vaak even schrikken om te zien wat je allemaal eet op een dag. Het eetdagboek kan helpen om de knop om te zetten en af te vallen. Voordat je dus je volledige eetpatroon omgooit maak je eerst een stap op de plaats voor een eetdagboek bij te houden. Probeer dit eens 3 doordeweekse en 1 weekenddag te doen.

Tip 2 Start met kleine stapjes

Wist je dat je met elk klein stapje al een stukje dichterbij je doel komt? Maakt niet uit hoe klein dit stapje is. Het gaat er namelijk om dat je deze stap zet. We willen vaak in een keer ons hele eet- en leefpatroon omgooien. Zo van de een op de andere dag, maar laten we eerlijk zijn. Dat heeft eigenlijk nog nooit gewerkt toch? Start daarom klein.

Voorbeelden om klein te starten:

  • Doe geen suiker meer in je koffie of thee.
  • Vervang frisdrank door infused water.
  • Start met het veranderen van 1 maaltijd per dag.
  • Vervang je huidige tussendoortjes door fruit of groenten (evt met dip zoals deze hummus). Meer inspiratie voor gezonde tussendoortjes?

Probeer deze nieuwe verandering minstens twee weken vol te houden voordat je iets anders verandert. Gun jezelf de tijd om te wennen. En bedenk je: de kilo’s zijn er niet van de een op de andere dag bijgekomen, dus ze zullen er ook niet van de een op de andere dag weer af zijn.

Tip 3 Stel een haalbaar, concreet doel

Ik wil afvallen, ik wil 10 kilo afvallen in 2 maanden, ik wil weer in mijn oude broek passen, ik wil me weer fijn voelen in mijn eigen lichaam. Herken jij een van deze doelen? Ze zijn prima, maar het ontbreekt ze aan 1 ding. Deze doelen zijn óf niet concreet genoeg óf niet haalbaar. Hierdoor behaalt de meeste hun doel niet met als gevolg een gevoel van falen. En na keer op keer falen stop je op een gegeven moment met proberen want wat heeft het nog voor zijn? Terwijl je in je achterhoofd weet dat dit niet is wat je gelukkig maakt. Zonde toch?

Doe het dit keer anders en maak een haalbaar en concreet doel. Dit geeft de meeste kans van slagen! Bedenk je dat 0,5 tot 1 kilo per week afvallen prima haalbaar is. Hiermee kun je in een maand toch zo’n 2 tot 4 kilo afvallen. Wauw stel je eens voor dat je aan het eind van de maand 4 kilo minder weegt? Dat zou een fantastisch begin zijn niet waar.

Wil je weten hoe je een haalbaar en concreet doel maakt voor jezelf? Bekijk dan dit stappenplan.

Tip 4 Beloon jezelf

Elk succes hoe klein dan ook mag gevierd worden. Een broek maat minder? Mag gevierd worden. De trap op rennen zonder volledig buiten adem te zijn? Mag gevierd worden. Een paar cm kwijt om je middel? Mag gevierd worden!

We zijn vaak geneigd om te focussen op de negatieve dingen, zoals wéér niet dat taartje kunnen weerstaan op het werk of naar de sportschool geweest. Dit zorgt ervoor dat jouw weg naar een gezond, fit lichaam een erg negatieve ervaring wordt. Om nog maar te weinig over wat deze gedachten met jouw motivatie doen. Die kun je ook weer gedag zwaaien. Zonde toch? En niet nodig!

Focus je dus niet op alles wat je niet goed doet of niet hebt gedaan, maar vier de successen! Hoe klein dan ook! En probeer een succes niet te vieren met eten of drinken, maar met iets anders. Koop een leuk tijdschrift, plan een verwendag met een vriendin of koop een nieuw kledingstuk voor je (werkt heel motiverend als je inmiddels een maatje minder hebt). Kortom, gun jezelf iets!

Blijf jezelf niet langer de vraag stellen ‘Hoe kan ik afvallen?’, maar zet dit om in actie. Start vandaag nog met de tips. Over een maand zul je jezelf dankbaar zijn. Wil je hulp om de eerste maand succesvol van start te gaan? Ik neem je aan de hand mee in dit online 4 weken programma. Je ontvangt van mij tips, tricks en opdrachten in je mail waarmee je direct aan de slag kan. Zo pas je stapsgewijs in 4 weken tijd jouw leefstijl aan. Zonder moeite!

Geverifieerd door ExactMetrics