Gezonde appelflappen maken leek me een behoorlijke uitdaging, maar het is gelukt! Ze zijn heerlijk geworden en zowel geschikt als snack en als ontbijt.
Ik had al een tijdje in mijn hoofd dat ik graag gezonde appelflappen wilde maken. Het leek mij alleen best een uitdaging omdat het effect van bladerdeeg lastig na te bootsen is. Maar ik ben erg tevreden met dit recept! Het zijn heerlijke gezonde appelflappen geworden en met dit recept kun je er gelijk een heleboel maken dus ideaal voor een meal prep. Maak deze gezonde appelflappen op zondag en je kan de hele week van genieten. Ik heb het ongezonde bladerdeeg ingewisseld voor voedzaam en lekker speltvolkorenmeel. Een stuk voedzamer voor je lichaam en het houdt je lang verzadigd. Meer weten over waarom volkorenmeel het beste soort meel is (ook als het om brood gaat)? Lees dan mijn blog Is brood gezond? waarin ik je er alles over vertel.
Gezonde appelflappen
Ingrediënten (16 gezonde appelflappen)
- 300 gram speltvolkorenmeel
- 30 gram walnoten
- 20 gram krenten
- 3 middelgrote appels
- ½ ei
- 3 eetlepels kaneel
- 1,5 eetlepel honing
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
Zo maak je het
Speltdeeg
1. Verwarm de oven op 180 graden. Meng in een kom het meel met 2 eetlepels kaneel en bakpoeder. Voeg hier 160 ml water aan toe. Kneed tot een soepel deeg en leg even een kwartier weg zodat het deeg kan rusten.
Appelvulling
2. Snij de appels in stukjes. Laat de schil er omheen. Verwarm een laagje water in een steelpan en verwarm hierin de appels met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel kaneel. Als de appelstukjes zacht zijn doe je deze in een kom. Hak de walnoten grof en meng samen met de krenten met de appelstukjes in een kom. Zet even opzij.
3. Verdeel het deeg in tweeën en bestrooi je keukenblad met meel zodat het deeg niet blijft plakken. Rol het eerste deel van het deeg met een deegroller uit tot een groot vierkant met een dikte van 1,5-2 mm. Snij het uitgerolde deeg in acht gelijke vierkanten en leg de vierkanten een stukje uit elkaar. Vul elk vierkantje met 1 eetlepel van de appelvulling. Vouw de punt van het vierkant over de appelvulling en druk op de tegenovergestelde punt van het vierkant. Duw de zijkanten aan met je vingers. Herhaal dit met alle vierkanten en het overgebleven deeg.
4. Beleg twee ovenplaten met bakpapier en verdeel hier de appelflappen overheen. Klop het ei los in een kom en besmeer hier elke appelflap mee voor een mooi glans laagje. Bak de appelflappen in 20-25 gaar in de oven.
En zo maak je jouw eigen gezonde appelflappen! Heerlijk als ontbijt of tussendoortje met een kop koffie of thee. Lekker om af te maken met wat kokosyoghurt en warme appelstukjes.
Bewaartip: Je kan de appelflappen in een bakje zo’n 4 tot 5 dagen bewaren in de koelkast.
Kookworkshop Gezonde snacks: leer zelf gezonde snacks maken, krijg meer informatie over een gezonde leefstijl en beleef een gezellig middag/avond met vrienden, familie of collega’s.