Detox diëten zijn hot! Ze ontdoen je lichaam van gifstoffen en achteraf voel je je weer als herboren. Klinkt geweldig toch? Maar werkt het ook echt en is het nodig om een dieet te volgen om je lichaam te reinigen?

Een detox dieet volgen is op dit moment heel populair. Je ‘sapt’ een paar dagen, slikt speciale supplementen of leeft op groenten en fruit en voila je detox is compleet. Je lichaam is gereinigd van alle giftige stoffen. Klinkt heel interessant en aantrekkelijk toch? Maar de vraag is: wat is er van waar? Is detoxen met een dergelijk dieet noodzakelijk om je lichaam te reinigen of is het geldklopperij?

detox the body practice
Is detoxen nutteloos of noodzakelijk?

Wat is detoxen?

Laat ik beginnen met uit te leggen wat detoxen is voordat we verder gaan. Een detox is niks meer dan je lichaam reinigen van giftige stoffen die ons lichaam binnendringen via onze voeding, de lucht die we inademen of via onze huid. Met een detox dieet zou je jouw lichaam kunnen ontdoen van deze gifstoffen door de reinigende werking van een dergelijk dieet.

Maar werkt een detox dieet wel?

Als je gelooft in detox diëten heb ik helaas slecht nieuws voor je. Het is vooralsnog namelijk niet wetenschappelijk bewezen dat detoxen ook daadwerkelijk je lichaam reinigt en ontgift. De onderzoeken gericht op detoxen die tot nu zijn verricht geven onvoldoende bewijs om het nut en de werking van een dergelijk dieet te ondersteunen[1]. Wist je trouwens dat het woord ‘detox’ niet eens een beschermde term is? Fabrikanten kunnen het dus vrij gebruiken zonder aan enige voorwaarden te hoeven voldoen. Dat verklaart waarschijnlijk wel waarom er zo ontzettend veel zogenaamde detox producten verkrijgbaar zijn.[2] Er is dus (nog) geen bewijs dat een detox dieet ook daadwerkelijk werkt en het lijkt daarmee voornamelijk een marketing truc te zijn om jou over te halen tot aankoop.

Als detox diëten niet werken hoe komt het dan dat mensen zich daadwerkelijk beter (kunnen) voelen na het volgen van een dieet? Dat kan te verklaren zijn met het placebo effect, maar ook doordat mensen stoppen met ongezonde gewoonten zoals het eten van veel bewerkte voeding of het drinken van alcohol[3].

Een dieet volgen is dus niet nodig voor de reiniging van je lichaam. Sterker nog, je lichaam is zelfs heel goed in staat om zichzelf te reinigen. We hebben een aantal detox helden (zoals ik ze graag noem) in ons lichaam die dat klusje zonder problemen kunnen klaren.

detox nutteloos of noodzakelijk

De detox helden van ons lichaam

Ons lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan giftige stoffen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer we groenten en fruit eten dat is bespoten, wanneer we buiten de uitlaatgassen van het verkeer inademen of ’s ochtends onze deodorant en bodylotion gebruiken. Deze giftige stoffen belanden ongewild in ons lichaam en die moeten we weer zien te lozen. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we in ons lichaam een aantal organen die daarin zijn gespecialiseerd: de lever, nieren, huid en longen. Deze detox helden zijn dagelijks bezig met het filteren, afbreken en afvoeren van giftige stoffen die ongewild in ons lichaam terecht komen.

Dus heeft jouw lichaam een detox nodig? Het antwoord is nee, in ieder geval niet in de vorm van een dieet. Je lichaam is prima in staat om zichzelf te reinigen en daar zijn geen pillen, sapjes of poeders voor nodig. Besteed je tijd en geld liever aan het creëren van een gezonde basis voor jezelf met onbewerkte en verse  voeding, voldoende beweging en stressbeperking. Dat is uiteindelijk veel meer waard dan alle detox diëten bij elkaar.

Heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf of ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.

Een detox: nutteloos of noodzakelijk?
Geverifieerd door ExactMetrics