Een gezonde quiche zonder blader- of filodeeg, is dit mogelijk? Ik ben de keuken in gedoken om hier een oplossing voor te vinden. En het resultaat mag er wezen: een gezonde zalm quiche met een bodem op basis van meel in plaats van blader- of filodeeg.

Quiches zijn heerlijk als avondeten of lunch en je kunt er oneindig mee variëren. Vroeger maakte mijn moeder regelmatig een zalm quiche en dat vond ik heerlijk. Onlangs was ik op de Nationale Gezondheidsbeurs en daar werd ik geïnspireerd tot het maken van een gezonde quiche zonder blader- of filodeeg. Het is in principe geen probleem om een keertje blader – of filodeeg te eten, maar ik ben de keuken in gedoken om een variant te maken die magerder is dan de traditionele quiche. Ik heb het blader- en filodeeg vervangen door meel en met succes kan ik wel stellen! Ook mijn testpanel, waaronder mijn moeder, heeft de quiche goedgekeurd. Voor herhaling vatbaar dus! Laat je me weten wat jij van deze gezonde quiche vindt?

gezonde quiche
Gezonde quiche spinazie en zalm

Een gezonde quiche

Ingrediënten (8 porties)

  • 220 gram havermoutmeel (of ander meel)
  • 450 gram verse spinazie
  • 100 gram gerookte zalm
  • 75 gram zuivelspread of cream cheese light
  • 75 ml water
  • 50 gram feta
  • 10 hazelnoten
  • 1 ui
  • 5 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • Kruiden: peper, zout en oregano

Zo maak je het

Bodem: verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een blender of keukenmachine het meel, water en 3 volle handjes spinazie tot een deeg. Voeg peper en zout naar smaak toe. Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem. Prik gaatjes in het deeg en zet 15 minuten in de oven. Begin ondertussen aan de vulling.

Vulling: pers de knoflookteentjes en snijd de ui in ringen. Verwarm een beetje olie in een pan en fruit dit aan. Voeg in etappes de overige spinazie toe totdat deze helemaal is geslonken. Doe de spinazie in een kom en voeg gerookte zalm in snippers, zuivelspread, eieren, hazelnoten en kruiden toe. Haal de bodem uit de oven en schenk de vulling in de springvorm. Verbrokkel de feta over de quiche. Bak nog 45-50 minuten in de oven totdat de eieren gaar zijn.

Bewaartip: de gezonde quiche kun je 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Gezonde quiche the body practice
Voedingswaarde gezonde quiche
Gezonde quiche
Geverifieerd door ExactMetrics