Ja, je leest het goed: ONTBIJTtaart! Waarom zou je niet met een stuk taart kunnen ontbijten? Dit kan prima in een gezonde leefstijl. Maak samen met mij een feestje van jouw ontbijt met een stukje gezonde ontbijttaart!
Een lekker stukje taart als ontbijt. Waarom niet? Als je ontbijt met één van deze taarten dan maak je niet alleen van je ochtend een feestje, maar je doet er ook jouw lichaam een plezier mee. Een voedzaam ontbijt waar jij de rest van de ochtend op kunt teren. En zeg nou zelf, als er een stuk gezonde ontbijttaart op je staat te wachten in de ochtend begint de dag al een stuk leuker toch? Zeker aanstaande maandag wanneer het Blue Monday is, kun je vast wel zo’n positief begin van de ochtend gebruiken.
WAARSCHUWING: Elke gezonde ontbijttaart is zo lekker dat het lastig kan zijn om niet stiekem ’s avonds nog een stukje te nemen met een kopje koffie of thee.
Laat je me weten welke gezonde ontbijttaart er volgende week bij jou op het menu staat?
3x een gezonde ontbijttaart
Winterse appelhavermouttaart
Ingrediënten (8 porties)
- 120 gram magere kwark
- 100 gram havermout
- 60 gram quinoa vlokken
- 10 hazelnoten
- 1 banaan
- 1 appel
- ½ eetlepel gebroken lijnzaad
- 2 eetlepels krenten
- 2 eetlepels ongezoete appelmoes
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels kaneel
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom het havermout, quinoa vlokken, lijnzaad, gemberpoeder en kaneel. Prak de banaan en meng dit met het kwark en appelmoes. Voeg vervolgens toe aan de kom met droge ingrediënten. Meng goed. Schep de krenten en hazelnoten door het beslag. Bekleed een springvorm met bakpapier. Schep hier het beslag in. Snijd de appel in plakjes en verdeel over de taart. Maak af met kaneel. Bak de winterse appelhavermouttaart zo’n 45-50 minuten in het midden van de oven. De taart is klaar als een tandenstoker er droog weer uitkomt.
Laat de taart afkoelen en snijd in porties. Lekker om voor het eten even op te warmen in de oven en af te maken met wat kwark en kaneel.
Bewaartip: bewaar de taart na het afkoelen in de koelkast. De taart blijft zo’n 3-4 dagen goed.
Kookworkshop Gezonde snacks: leer zelf gezonde snacks maken, krijg meer informatie over een gezonde leefstijl en beleef een gezellig middag/avond met vrienden, familie of collega’s.
Pompoenpindakaastaart
Ingrediënten (10 porties)
- 500 gram pompoen
- 200 gram speltmeel
- 150 gram magere kwark
- 120 gram amandelmeel
- 120 ml water
- 2 eieren
- 1 eetlepel pindakaas (100% natuurlijk)
- 2,5 eetlepels honing
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels kaneel
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de pompoen in stukken en kook beetgaar in een pan. Giet de pompoen af en zet opzij om af te koelen. Meng in een kom het speltmeel, amandelmeel, 1,5 eetlepel kaneel en koek- en speculaaskruiden. Verwarm 2 eetlepels honing en kokosolie in een pan tot het vloeibaar is. Voeg dit en het water toe aan de kom. Bekleed een springvorm met bakpapier. Verdeel het beslag over de bodem en opstaande randen. Prik met een vork gaatjes in het beslag (dit voorkomt dat de bodem omhoog komt). Zet de springvorm 15 minuten in de oven.
Doe de afgekoelde pompoen in een blender samen met kwark, ei, ½ eetlepel honing, ½ eetlepel kaneel en koek- en speculaaskruiden. Meng de pindakaas met een klein beetje kokosolie totdat de pindakaas vloeibaar(der) is.
Als de bodem klaar is, schenk je de vulling op de bodem en maak je de taart af met pindakaas. Bak de pompoenpindakaastaart 60 minuten in de oven. Laat daarna goed afkoelen en snijd vervolgens in 10 porties.
Bewaartip: bewaar de taart na het afkoelen in de koelkast. De taart blijft zo’n 3-4 dagen goed.
Meer ontbijttaart inspiratie? Bekijk mijn e-book Iedere dag ontbijten met taart!
Cashewbosvruchtentaart
Ingrediënten (8 porties)
- 500 gram diepvries bosvruchten
- 200 gram kokosmelk light
- 170 gram cashewnoten
- 170 gram dadels
- 150 gram magere kwark
- 50 gram chiazaad
- 1 eetlepel agavesiroop
Zo maak je het
Cashew crème laag
Week de cashewnoten minimaal 1 uur in het kokosmelk. Week de dadels ondertussen in warm water. Doe de geweekte cashewnoten inclusief kokosmelk in een blender en mix samen met de agavesiroop tot een romig geheel. Bekleed een springvorm met bakpapier en schep hier de cashewnoten crème in. De eerste laag is klaar. Zet de springvorm minimaal 1 uur in de vriezer.
Dadelpasta laag
Doe de dadels met 2 eetlepels water waar de dadels in geweekt hebben in een blender en mix tot een gladde pasta. Haal de springvorm uit de vriezer en verdeel de dadelpasta over de cashew crème bodem. Zet de springvorm wederom in de vriezer. Minimaal 1 uur.
Bosvruchtenkwark laag
Doe de bosvruchten in de blender en mix. Je kan doormengen totdat er geen stukjes fruit meer in zitten, maar je kan ook wat korter mengen. Meng de bosvruchtensaus in een grote kom met kwark en chiazaad. Haal de springvorm uit de vriezer en schenk de bosvruchtenkwark op de dadelpasta laag. Zet de taart voor de laatste keer in de vriezer. Laat de taart voor de zekerheid 2 uur in vriezer staan zodat alle lagen helemaal zijn uitgehard.
Snijd de taart in 8 porties wanneer deze nog volledig gekoeld is. Haal de avond voordat je de taart gaat eten een stuk uit de vriezer en bewaar in de koelkast.
Bewaartip: bewaar de taart in de vriezer. Je kan de taart tot drie maanden bewaren.
Wil je samen met je vriendinnen, familie of collega’s een gezellige middag of avond gezonde snacks maken? Tijdens de kookworkshop Gezonde snacks kom ik op locatie bij jouw thuis 3-5 gezonde snacks maken en je meer vertellen over gezonde voeding. Meer informatie over deze workshop vind je op kookworkshop Gezonde snacks.