Een glaasje alcohol op z’n tijd moet kunnen, ook als je wilt afvallen. Wat voor effect heeft alcohol op je lichaam en hoe kun je alcohol combineren met afvallen? Ik laat je zien hoe het zit. Lees je mee?

Allereerst: het nieuwe jaar is net begonnen, ik hoop dat je heerlijke feestdagen hebt gehad en het nieuwe jaar sprankelend bent begonnen! Je bent waarschijnlijk nog enorm gemotiveerd om van je goede voornemens een succes te maken. Je eet gezond, je hebt al een keer gesport en nog geen druppel alcohol op. Een goed begin van het jaar! Als dit laatste een onderdeel vormt van jouw goede voornemens (alcohol) kan het handig zijn om te weten wat dit vloeibare goedje voor effecten heeft op je lichaam. Met name als je andere goede voornemen afvallen is. Laten we daar eens dieper op ingaan!

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je alcohol drinkt?

Hoe lekker een wijntje, biertje of cocktail ook mag zijn, je lichaam ziet alcohol als niks meer dan  toxische stoffen die zo snel mogelijk het lichaam moeten verlaten. Daarnaast is je lichaam niet in staat om alcohol op te slaan. Daarom heeft het verteren van alcohol voorrang en zullen andere nutriënten moeten wachten om verteerd te worden.

Gemiddeld heeft je lever een uur nodig om één glas alcohol te verwerken. Hoelang dit precies duurt is afhankelijk van je geslacht, lengte, voedingsinname en ervaring met alcohol. Wanneer je meer dan één glas alcohol per uur drinkt, gaat de alcohol eerst door je hele lichaam om vervolgens weer terug te komen bij de lever om verwerkt te worden. Niet alleen je lever zorgt voor de opruiming van alcohol, maar ook je longen en blaas spelen hierbij een rol. Zo’n tien procent van de ingenomen alcohol wordt via je adem en urine geloosd. Dat verklaart ook waarom je vaker moet plassen wanneer je drinkt[1].

alcohol drinken en afvallen the body practice
Alcohol drinken en afvallen

Valkuilen van alcohol drinken en afvallen

Alcohol drinken kan, ook wanneer je wilt afvallen. Maar je moet je wel bewust zijn van het feit dat er een aantal valkuilen zijn waar je niet in wilt trappen. Deze kunnen het namelijk erg lastig maken om je doelen te behalen.

Valkuil 1: Alcohol stimuleert de eetlust.

Alcohol is een nutriënt dat 7 calorieën per gram oplevert. Hierdoor kan een avondje drinken uitlopen op een caloriefestijn. Met name wanneer die drankjes gevolgd worden door calorierijke ongezonde snacks. In tegenstelling tot andere nutriënten zoals koolhydraten, vetten en eiwitten zorgt alcohol bovendien niet voor een verzadigd gevoel[2]. Sterker nog, het stimuleert juist de eetlust[3].

Valkuil 2: Alcohol verstoort je stofwisseling.

Wanneer je alcohol drinkt wordt tijdelijk je stofwisseling op pauze gezet. Dit komt doordat je lichaam voorrang geeft aan het verwerken van alcohol omdat je lichaam alcohol niet kan opslaan voor later. Zo wordt je maaltijd die je eerder genuttigd hebt niet optimaal verteerd en eerder opgeslagen als vet zodat je lichaam eerst het alcohol kan verwerken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat alcohol met name de vetstofwisseling in je buik verstoord. Daarom zie je altijd ‘bierbuikjes’ en spreekt met nooit van ‘bierheupen’[4].

Valkuil 3: Alcohol verlegt je grenzen.

Tot slot verlegt het drinken van alcohol je grenzen waardoor het moeilijker kan worden om snacks te weerstaan. Terwijl je met een watertje prima nee kan zeggen tegen de borrelhapjes, wordt dat ineens een stuk lastiger na 1 of 2 glazen alcohol[5].

Zo combineer je alcohol drinken en afvallen

Alcohol drinken en afvallen gaat het samen: ja of nee? Het antwoord is ja, alleen moet je wel de juiste balans hanteren en je bewust zijn van de gevolgen van het drinken van alcohol zoals de valkuilen laten zien.

Gebruik onderstaande tips om zo nu en dan van een glaasje alcohol te genieten en tegelijkertijd te kunnen afvallen:

  • Wissel een glas alcohol af met water. Drink maximaal 2 glazen alcohol.
  • Kies voor drankjes met minder calorieën.
  • Zorg ervoor dat je een gezonde snack achter de hand hebt voor als je honger krijgt. Het liefst een snack rijk aan eiwitten en vezels.

Heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf of ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.

Alcohol drinken en afvallen (ja, het kan!)
Geverifieerd door ExactMetrics