Energiemanagement de 5 energietypes

Wat doe jij als je druk bent op het werk? Ga je extra goed voor jezelf zorgen door op tijd naar bed te gaan of bewust je ontspanningsmomenten in te plannen? Of ben je het type dat pauzes op het werk gaat overslaan en ’s avonds de laptop er nog bij pakt? Hoe jij met drukte omgaat zegt veel over jouw energiemanagement en welk energietype jij bent. En die kennis kun je dan weer gebruiken om jouw energie beter te managen.

Wil je liever luisteren naar een podcast over de energietypes? Beluister dan aflevering 38 ‘Welk energietype ben jij? Zo manage je jouw energie beter’ op De Vitaliteit Podcast via Spotify, Apple podcasts of Google podcasts.

De 5 energietypes

Energietype 1: Zwemmer

De zwemmers zijn mensen die een gezonde energiebalans hebben. Ze pakken voldoende momenten waarop ze kunnen opladen. Hierdoor bouwen ze reserves op die ze kunnen inzetten als het bijvoorbeeld tegenzit op het werk. Zij kunnen tegen een stootje.

Energietype 2: Surfers

Deze groep laadt structureel meer op dan dat ze uitgeven aan energie. Dit lijkt op het eerste gezicht iets positiefs, maar de kans is groot dat surfers niet voldoende worden uitgedaagd in hun werk. Ze verkeren het grootste deel van de dag in ruststand. Hierdoor lopen surfers het risico op een bore-out. Een bore-out kan ontstaan wanneer je onder belast bent en niet genoeg wordt gestimuleerd. Een bore-out mag je niet onderschatten, want het heeft veelal dezelfde symptomen als een burn-out[1].

Energietype 3: Drijvers

Drijvers hebben net genoeg energie om de dag door te komen, maar hebben weinig reserves. Als het tegenzit op het werk, zijn zij minder weerbaar omdat ze weinig hebben waar ze op kunnen terugvallen.

Energietype 4: Watertrappelaars

De watertrappelaars zijn harde werkers en hebben weinig herstelmomenten. Zij hebben amper genoeg energie om met dagelijkse uitdagingen om te gaan.

Energietype 5: Duikers

Tot slot de groep duikers. Dit is de minst energieke groep. Duikers laden niet of nauwelijks op. Zij zijn het meest kwetsbaar voor een burn-out.

In welk energietype herken jij je? Door inzicht te krijgen in welk energietype jij bent weet je waar jouw valkuilen liggen. Ben je surfer? Dan weet je dat het beter voor jezelf zal zijn om naar meer uitdaging in je werk op zoek te gaan. De drijvers, watertrappelaars en duikers mogen kritisch gaan kijken naar hun oplaad- en ontspanningsmomenten. Zij zijn namelijk kwetsbaar in tijden van drukte, onzekerheid of onverwachte situaties. Ze zijn minder veerkrachtig omdat ze weinig reserves hebben. Als je een zwemmer bent, dan heb je het momenteel goed voor elkaar.

Wist je dat er 7 typen rust zijn die je lichaam nodig heeft? Je leest er meer over in het blogartikel ‘Energiemanagement – de 7 typen rust’ of luister aflevering 15 ‘De 7 typen rust die je lichaam nodig heeft’ van De Vitaliteit Podcast op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Hoe kom je erachter welk type je bent?

Ik deel graag een praktische opdracht met je die je kunt gebruiken om erachter te komen welk energietype jij bent. De opdracht heeft betrekking op de verhouding energiegevers en energievreters in jouw leven. Alle activiteiten, afspraken, to-do’s, etc in jouw agenda kun je onderverdelen in een energiegever en een energievreter.

Energiegevers zijn de activiteiten, afspraken en mensen in jouw agenda die jou energie geven en waar je van oplaadt. Energievreters doen juist het tegenovergestelde. Deze kosten jou juist energie.

De opdracht: Energiegevers vs energievreters

Pak jouw agenda erbij en beoordeel of iets een energiegever of –vreter is. Hoe is jouw balans? Heb je voldoende oplaadmomenten die jou energie geven?

Geef vervolgens alle opgeschreven energievreters en -gevers ook een cijfer. 1 geeft of vreet een beetje energie en 10 geeft of vreet heel erg veel energie. Vervolgens kun je gaan kijken welke zaken je kunt aanpakken voor een betere balans.

Energiemanagement: de 5 energietypes
Geverifieerd door ExactMetrics