Genieten van gezonde pepernoten, is het mogelijk? Jazeker, met dit recept wel! Je kan er zelfs eenvoudig een chocolade variant van maken. Ik beloof je dat je er geen spijt van zal krijgen. Kijk je met me mee?

Pepernoten liggen sinds september alweer in de winkel. Ben ik de enige of lijken ze elk jaar vroeger verkrijgbaar te zijn? Misschien heb jij de eerste pepernoten al achter de kiezen of misschien wacht je braaf totdat het avondje van de Goedheiligman in zicht is. Hoe dan ook, ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat pepernoten niet de meest gezonde snack zijn. Met 1 handje pepernoten eet je zo’n 110kcal en 2 suikerklontjes. En we weten allemaal dat het nooit bij 1 handje blijft ;-). Dat kan snel aantikken dus! Gelukkig betekent dit niet dat je er niet meer van pepernoten kunt genieten. Sterker nog, als je zelf gezonde pepernoten maakt kun je er al veel eerder dan september van genieten.

Gezonde pepernoten the body practice
Gezonde pepernoten parfait

Gezonde pepernoten

Ingrediënten (45-50 pepernoten)

  • 100 gram speltmeel
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosolie
  • 50 gram honing
  • 5 gram koek en speculaaskruiden

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de olie en honing in een pan. Meng alle ingrediënten met je handen in een kom. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol 45-50 pepernoten van het beslag met je handen. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je ze rolt. Bak de gezonde pepernoten in 15 minuten gaar.

Optioneel: smelt 1 reep pure chocolade (80% cacao) au-bain marie. Dip elke pepernoot, nadat deze is afgekoeld, in de chocolade en laat uitharden op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bewaartip: de pepernoten blijven in een afgesloten bakje 3 tot 5 dagen goed.

Ondanks dat dit recept een gezonde variant is, is het nog wel behoorlijk calorierijk. Houd hier dus rekening mee.

Kookworkshop Gezonde snacks: leer zelf gezonde snacks maken, krijg meer informatie over een gezonde leefstijl en beleef een gezellig middag/avond met vrienden, familie of collega’s.

Extra recept: Pepernoten parfait

Ingrediënten

  • 1 handje gezonde pepernoten
  • 250 gram magere kwark
  • 1 eetlepel kaneel/speculaaskruiden
  • Optioneel: chocolade (80% cacao) schaafsel

Zo maak je het

Meng de kwark met kaneel en speculaaskruiden. Schep de helft van de kwark in een glas. Bedek met een laag pepernoten. Schep de overige kwark er bovenop en maak af met pepernoten en chocoladeschaafsel.

Gezonde pepernoten the body practice
Voedingswaarde gezonde pepernoten
Gezonde pepernoten
Geverifieerd door ExactMetrics