Dit burgers en chips recept is een gezonde variant op de klassieke burger&chips. Lekkere burgers boordevol groenten en gezonde chips van cassave. Het recept voor de cassave chips komt uit mijn 4 Weken Back In Shape programma.

De klassieke variant van burger&chips is niet bepaald gezond, maar dat wil niet zeggen dat je nooit meer kunt genieten van een burger met chips. De burgers heb ik gemaakt met courgette en staan regelmatig op het menu. De chips heb ik gemaakt van cassave en dit was relatief nieuw voor mij. Cassave is een wortel soort die veel wordt gebruikt in de Zuid-Amerikaanse en Aziatische keuken, maar niet veel in onze keuken. Zonde, want je kan er ontzettend veel mee. Het is wel belangrijk dat cassave wordt gekookt, gebakken of gebraden want rauw is het erg giftig.

Je kunt cassave chips in de supermarkt kopen, maar wist je dat je het ook eenvoudig zelf kunt maken? Je kunt een gezonde variant maken door verse cassave te bakken in de oven. Zo kun je zonder schuldgevoel een bakje chips eten. Zelfs als avondeten!

Burger en chips

Burger en chips

Ingrediënten

Burgers (5-6 burgers)

  • 40-50 gram havermoutmeel of speltmeel
  • 1 courgette
  • 1 ei
  • 1 lente ui
  • Verse basilicum
  • Kruiden: knoflookpoeder, peper en zout

Cassave chips

  • 150 gram cassave
  • 1 eetlepel olie (sesam-, kokos- of olijfolie)
  • Kruiden: zout en paprikapoeder

Dipsaus

  • 150 gram magere kwark
  • 1 lente ui
  • 1 knoflookteen
  • Kruiden: peper en zout

Zo maak je het

Cassave chips

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de cassave (schillen is dan niet nodig). Snijd de cassave in zo dun mogelijke plakken met een scherp mes of kaasschaaf. Meng de chips in een kom met olie en kruiden en verdeel over een bakplaat. Let op: zorg dat de chipjes niet over elkaar heen liggen. Bak 22-25 minuten in de oven en laat daarna even afkoelen zodat de chips knapperig wordt.

Burgers

Rasp de courgette en knijp uit om het overtollige vocht kwijt te raken. Meng in een kom de ingrediënten voor de burgers. Is het beslag te nat? Voeg dan nog wat extra meel toe. Verwarm een beetje olie in een pan. Ik heb een steker gebruikt om mooie ronde burgers te vormen, maar dit hoeft niet. Je kunt ook 2 eetlepels beslag in de pan bakken zonder steker. Maak 5 tot 6 burgers van het beslag. Houd de burgers warm in de oven bij de cassave chips.

Dipsaus

Snipper de lente ui en pers het knoflookteentje. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in een kom.

Heb je het gratis ebook Holiday Season al gedownload? 6 heerlijke en gezonde recepten om de feestdagen te vieren!

Burger en chips