De meeste van ons spenderen het grootste deel van de tijd binnen door. Op kantoor achter ons bureau, of thuis voor de tv, in de keuken of in de slaapkamer. Terwijl een frisse neus halen zo goed is voor onze gezondheid! We zouden dus zeker wat meer tijd buiten mogen doorbrengen. En het liefst ook in beweging. Twee vliegen in een klap. In dit blog vertel ik je waarom een frisse neus halen zo goed is voor onze gezondheid.

Frisse neus halen goed voor je gezondheid
Frisse neus halen is goed voor je gezondheid

Een frisse neus halen als medicijn

Even een frisse neus halen en naar buiten gaan kan een zeer verwelkomen afwisseling zijn als je voornamelijk binnen zit. Maar dat niet alleen. Het is ook erg goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen verminderde stress en buiten ‘in de natuur’ zijn. Ook zouden algemene gezondheidsklachten dalen door tijd buiten door te brengen. Hoe vaker mensen tijd buiten doorbrengen, hoe minder stress en algemene gezondheidsklachten zij ervaren. Een frisse neus halen verlaagt bovendien ook de kans op depressie en angsten. En het geeft je stemming en algehele welzijn een boost[1]. Dat is een behoorlijk lijstje aan voordelen, nietwaar?

Waarom een frisse neus halen goed voor de gezondheid is?

  1. Een frisse neus halen geeft onze creativiteit een boost

Een frisse neus halen geef een boost aan onze creativiteit en probleemoplossend vermogen. Inmiddels is veel onderzoek bekend wat dit ondersteunt[2][3].

Een van de studies naar verhoogde creativiteit is gedaan door wetenschapper David Strayer, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Utah en cognitieve neurowetenschapper. Hij, en velen met hem, zijn erachter gekomen dat als je een frisse neus gaat halen onder werktijd je het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor onder andere doelen stellen, plannen maken, motorische taken etc. rust geeft.

Frisse neus halen goed voor je gezondheid
Een frisse neus halen boost onze creativiteit

Een andere interessante serie studies lieten een opmerkelijk resultaat zien. Het blijkt dat onze hersenen reageren op de plafondhoogte in een ruimte gekeken naar creativiteit en out of the box denken. In de studies van onderzoekers Meyers-Levy en Zhu werd mensen gevraagd verschillende taken te volbrengen in ruimtes met een plafondhoogte van 2,5 en 3 meter. En wat bleek? Een laag plafond zorgt er onbewust voor dat we ons opgesloten voelen en dat is van invloed op onze creativiteit. Een hoger (of geen) plafond zorgt voor een gevoel van vrijheid en onze hersenen worden hierdoor gestimuleerd om out of the box te denken[4].

Zo kan de buitenlucht dus op verschillende manieren bijdragen aan het boosten van je creativiteit.

  1. De frisse lucht maakt je productiever

Wist je dat naar buiten of een natuurlijke omgeving kijken al een positief effect heeft op je productiviteit? Dus stel, je hebt een afbeelding van de natuur als screensaver op je laptop of telefoon, dan kan alleen hier naar kijken al je productiviteit vergroten. Bizar he? Dit hebben onderzoekers van de Universiteit in Melbourne aangetoond in een onderzoek.

Frisse neus halen goed voor je gezondheid
Screensaver van natuur heeft hetzelfde positieve effect op je productiviteit als buiten zijn

De theorie achter dit onderzoek (aandacht-hersteltheorie) is dat de natuur ons moeiteloos, zonder inspanning fascineert. Je hoeft je dus niet bewust te focussen. De natuur trekt onze aandacht zonder de hersenen te belasten. Dit geeft je hoofd een break van de focus en concentratie die je voor andere taken, zoals je werk, nodig hebt. Hiermee kun je jouw aandachtsvermogen en productiviteit als het ware herstellen en ‘opladen’.

Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken die de link tussen de natuur en productiviteit aantonen[5][6][7].

  1. Een frisse neus halen werkt stress verlagend

Hierboven haalde ik het al even aan, maar een frisse neus halen werkt ook stress verlagend. Slechts 20 minuten buiten doorbrengen kan al de stresslevels in het lichaam al verlagen[8]. Dus even een blokje om voor het ontbijt, na de lunch of voor het slapengaan kan al zorgen voor meer zen. Hoe dit komt? Buiten in de natuur zijn ontspant het zenuwstelsel waardoor de levels van het stresshormoon cortisol, de hartslag en de bloeddruk verlagen. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel. Zeker na een stressvolle dag is de natuur opzoeken een effectieve manier om ‘af te schakelen’ en af te rekenen met een gestrest gevoel.  

Dus ga lekker een frisse neus halen door een rondje te wandelen, even in de zon zitten of doe een workout in het park. Je zult er geen spijt van krijgen!  

Heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf of ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.

Een frisse neus halen goed voor de gezondheid?
Geverifieerd door ExactMetrics