Hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten in de winter? Ik geef je 4 tips + bonustip om jezelf gemotiveerd te houden en ook in de wintermaanden aan voldoende beweging te komen. Lees je mee?

Misschien loop jij er elk jaar weer tegenaan:

Hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten in de winter?

Onlangs stelde een vriendin van me de vraag ‘hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten?’. Ze vroeg of ik tips voor haar had. Ik heb haar een aantal tips gegeven die ik ook mijn cliënten adviseer. Ik bedacht me dat als mijn vriendin hier tegenaan loopt en tips kan gebruiken dat er vast meer mensen zijn die hier tegenaan lopen. Dus vandaar deze tips over hoe je gemotiveerd blijft om te sporten in de winter (en elke andere tijd van het jaar). Doe er je voordeel mee!

Tip 1 Kies een sport die bij je past

Om gemotiveerd te blijven om te sporten is het belangrijk dat je een sport kiest die bij je past en die je leuk vindt om te doen. Verplicht jezelf niet om een bepaalde sport te doen (hardlopen, fitnessen, groepslessen, teamsport etc.) omdat mensen in je omgeving het doen of omdat je denk dat het ‘hoort’. Investeer tijd in jezelf en ga na wat jij écht leuk vindt om te doen. Waar krijg jij energie van? Waar haal jij voldoening uit? En wat vind je ontspannend? Je hoeft niet genoegen te nemen met minder.

hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten
Kies een sport waar je plezier uit haalt

Tip 2 Kies je sportmomenten bewust

Niet iedereen is hetzelfde. De ene persoon is een ochtendsporter, terwijl iemand anders het fijner vindt om ’s avonds te sporten. Ik ben bijvoorbeeld een echte ochtendsporter. Ik haal het meeste uit mijn trainingen als ik ’s ochtends om 07.00 in de sportschool sta, maar die vriendin van mij waar ik het over had sport het liefste ’s avonds. Allebei is uiteraard prima.

hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten
Weet jij welk moment van de dag jij het meeste uit je workout haalt?

Het belangrijkste is dat je sport op een moment waarop jij er het meeste uit kan halen. Of dit nou ’s ochtends, overdag of ’s avonds is. Probeer dit te achterhalen. Je kan het jezelf namelijk onnodig moeilijk maken wanneer je niet weet wat jouw beste sportmoment is. Je kunt je vast wel voorstellen dat als jij een ochtendsporter bent dat je dan niet je sportmomenten in de avond moet inplannen, want dan is de kans groot dat je dit niet volhoudt of dat je excuses verzint. Dit heeft niks met luiheid of prioriteiten stellen te maken, maar puur met wanneer jij het meeste uit het sporten kunt halen.

Tip 3 Plan je sportmomenten in

Deze tip ligt in het verlengde van tip 2. Bekijk elke week aan het begin van de week wanneer je tijd kunt inplannen in je agenda om te gaan sporten. Blok dit direct in je agenda en zie dit sportmoment als een afspraak die je net als anderen afspraken niet zomaar afzegt. Als een vriendin belt om af te spreken op het moment dat jij gaat sporten, spreek dan op een ander tijdstip of kies een andere dag.

gemotiveerd blijven om te sporten
Plan je workouts voor de komende week

Probeer je sportmomenten elke week op dezelfde dag in te plannen zodat het een onderdeel wordt van je dagelijkse routine. Zo wen je jezelf aan dat bepaalde dagen en momenten in de week zijn gereserveerd voor het sporten.

Tip 4 Stel jezelf een doel

Sporten met een doel kan je motivatie een boost geven. Sport je op dit moment zonder een specifiek doel en merk je dat minder gemotiveerd bent? Dan kan het helpen om jezelf een doel te stellen. Dit kan je zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Zolang het je maar een uitdaging biedt. Je kunt meedoen aan een sportwedstrijd of streven naar een persoonlijk record en dit telkens proberen te verbeteren.

Bonustip: Luister naar je lichaam

Het is oké als je in de winter andere vormen van sport beoefend dan in de zomer. Verlang niet van jezelf dat je het hele jaar hetzelfde moet doen, maar luister naar je lichaam. Het is heel normaal dat je verschillende behoeften hebt op verschillende momenten van het jaar. Respecteer deze behoeften en handel ernaar.

Tot slot, ben niet te streng voor jezelf. Het is oké dat de boog niet altijd op spanning staat. Schakel gerust hulp in van anderen als je voelt dat je vastloopt. Je kunt altijd bij mij terecht met je vragen. Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach help ik je graag verder.

Hoe blijf ik gemotiveerd om te sporten?
Geverifieerd door ExactMetrics