Is sporten op een lege maag beter als je wilt afvallen of niet? Er wordt veel over gezegd en geschreven. Wanneer behaal je nou het beste resultaat: met of zonder lege maag? Ik zocht het voor je uit!

Misschien heb je weleens het volgende advies gekregen: ‘Je kunt beter niks eten voor het sporten, want dan gaat je lichaam direct over op vetverbranding’. Klinkt ideaal uiteraard, maar is het ook waar? En zo niet, wat zou je dan het beste kunnen eten om het beste resultaat te behalen? Ik vertel je vandaag hoe het zit.

sporten op een lege maag
Sporten op een lege maag: do or don’t?

Sporten op een lege maag

De gedachte achter sporten op een lege maag is dat je lichaam sneller en meer vet verbrand. Deze theorie is gebaseerd op het idee dat wanneer er geen glycogeen (= opgeslagen koolhydraten) in je lichaam voorradig is dat je lichaam dan overgaat op vetverbranding[1]. De glycogeen voorraad is op wanneer je 6-8 uur niks hebt gegeten, dus na een nacht slapen. Omdat je lichaam geen gebruik kan maken van glycogeen gaat het op zoek naar een andere bron van energie: het opgeslagen vet in je lichaam. Het nadeel van deze theorie is dat je lichaam niet graag aan dit opgeslagen vet komt als energiebron. Daarnaast is het ook mogelijk dat je lichaam niet je vetvoorraad gaat aanspreken, maar juist je opgebouwde spiermassa. Voor elk onderzoek dat deze theorie van ‘sporten op een lege maag zorgt voor extra vetverbranding’ ondersteunt, is er ook een onderzoek dat het tegendeel bewijst.

Sporten zonder lege maag

Er zijn dus wel degelijk onderzoeken die ondersteunen dat je het beste op een lege maag kunt sporten, maar er zijn ook onderzoeken die het tegendeel bewijzen en daarbij is bewijs gevonden dat het sporten op een lege maag niet extra vetverbranding tot gevolg heeft[2]. Met name vanwege het feit dat je lichaam niet graag aan die vetvoorraad komt. Hierdoor de kans aanwezig is dat je lichaam energie gaat halen uit je opgebouwde spiermassa. Terwijl spiermassa juist hetgeen is wat je wilt behouden. Bovendien is de kans groot dat je wanneer je gaat sporten op lege maag dat je minder energie hebt om alles uit je workout te halen dan wanneer je vooraf iets eet[3]. Je workout is dan minder effectief. Daarnaast is de mate van vetverbranding ook afhankelijk van wat voor soort sport je doet. Doe je aan krachttraining of cardio?[4]

Sporten op een lege maag: do or don’t?

Sporten op een lege maag is met de huidige kennis dus niet per definitie de beste manier om af te vallen (en vet te verbranden). Er spelen teveel andere zaken mee om daar een harde uitspraak over te doen[5]. Het belangrijkste dat telt is dat je over de hele dag gezien minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt en dat je goed luistert naar je lichaam. Alleen dát is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Eet je consistent minder dan dat je verbruikt gedurende een langere periode, dan zul je afvallen. Eet jij liever iets kleins voor het sporten zodat je het meeste uit je workout kan halen, dan moet je dat zeker blijven doen.

Dit kun je het beste eten voor het sporten

Sporten op een lege maag
Wat te eten voor het sporten?

Zoals je ziet zijn er onderzoeken die beide scenario’s belichten. Het is daardoor lastig om een eenduidig advies te geven. Het lijkt erop dat er meer onderzoek nodig is om hier een harde uitspraak over te kunnen doen. Waar de meeste onderzoeken het echter wel over eens zijn, is dat je beter geen grote, zware maaltijden kunt eten voor het sporten. Niet alleen ligt dit zwaar op de maag, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam zich niet optimaal op presteren kan focussen omdat er eten verwerkt moet worden. Zorg dus voor een licht verteerbare maaltijd waar je geen last van krijgt tijdens het sporten. Bijvoorbeeld een stuk fruit, een smoothie, belegde cracker of boterham met kipfilet.

Heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf of ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.

Sporten op een lege maag
Geverifieerd door ExactMetrics