Je hebt er vast weleens van gehoord: probiotica. Ze zouden goed zijn voor je darmen, maar wat zijn probiotica precies en wat doen ze in ons lichaam? Lees het hier en pik direct 3 tips mee voor een goede darmgezondheid.
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn levensvatbare bacteriën die van nature voorkomen in onze darmen[1], bepaalde voeding en supplementen.
Niet verwarren met prebiotica: dit zijn voedingsvezels die de groei en/of activiteit van darmbacteriën stimuleren en daarmee jouw gezondheid bevorderen[2].
In onze darmen leven miljoenen bacteriën. Wist je dat je tien keer zoveel darmbacteriën als cellen in je lichaam hebt(!)? Alle darmbacteriën samen noem je de darmflora. Probiotica zijn hier een onderdeel van. Je kunt een onderscheid maken in goede en slechte darmbacteriën. Hier hoef je niet van te schrikken, want deze slechte bacteriën vormen in principe geen bedreiging voor je gezondheid. Mits er sprake is van de juiste verhouding. Hiermee wordt bedoeld dat de goede bacteriën overheersen, waardoor slechte bacteriën niet de ruimte krijgen om schade aan te brengen. Bij een gezonde darmflora is de darmwand bedekt met goede bacteriën. Zij hechten zich aan de darmwand en brengen een beschermlaag aan. Hierdoor is er geen ruimte aan de darmwand voor de slechte bacteriën en kunnen ze zich niet vermenigvuldigen of doordringen in onze bloedbaan.
Functie van probiotica
Uit steeds meer onderzoek blijkt hoe belangrijk een gezonde darmflora, en daarmee probiotica, is voor onze gezondheid. Probiotica stimuleren de spijsvertering, verkleinen de kans op depressies en zorgen voor een gezond hart[3]. Een verstoorde darmflora wordt gelinkt aan verschillende ziekten zoals obesitas, diabetes type 2, Alzheimer en hartfalen[4][5]. Probeer daarom zo goed mogelijk voor je darmen te zorgen. Onderaan dit blog geef ik je tips.
De meest bekende probiotica zijn Lactobacillus en Bifidobacterium, maar er zijn nog meer stammen die allemaal hun eigen functie hebben in ons lichaam.
Waar zitten probiotica in?
Je kunt probiotica binnenkrijgen via supplementen, maar ook via voeding. Let op! Raadpleeg eerst je huisarts voordat je over gaat op supplementen. Iedere darmflora is uniek en daarom reageert elk lichaam anders op probiotica.
Voeding dat rijk is aan probiotica zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir, yoghurt, zuurkool, kimchi, augurken, sommige kazen en tempeh[6].
Zo zorg je voor gezonde darmen
Tip 1. Eet vezelrijke voeding
Vezels zijn van belang voor goed functionerende darmen omdat ze de spijsvertering bevorderen. Je vindt voedingsvezels in groenten, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten. Vezels vormen prebiotica (=voeding) voor probiotica.
Tip 2. Zorg voor regelmaat
Onze darmen functioneren het beste wanneer er regelmaat is. Zorg dus voor voldoende regelmaat in voeding, maar ook in je slaap en beweging. Zo creëer je de juiste omstandigheden voor je darmen om optimaal te werken.
Tip 3. Drink voldoende
Drink voldoende water zodat je darmen bacteriën en afvalstoffen goed kan afvoeren. Water helpt om constipatie en een opgeblazen gevoel te voorkomen.
Heb je vragen over jouw darmgezondheid of andere vragen over voeding en leefstijl? Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach kijk ik graag met je mee. Ik ben ervan overtuigd dat jij alles al in je hebt om die gezonde, energieke en fitte zelf te worden!
Heb je mijn nieuwste e-book al gezien? Iedere dag ontbijten met taart! Je vindt het e-book in de shop.