Stel je wilt afvallen en je bent al een aantal kilo verloren. Je bent lekker bezig, maar dan.. je loopt vast, want je valt niet meer af. Hoe komt dit en hoe pak je het aan? Ik leg het je uit en geef je 3 tips om het aan te pakken.

Ik val niet meer af – hoe kom dit?

Wanneer je afvalt, verandert je lichaam. Dit is niet alleen aan de buitenkant te zien doordat je vetmassa afneemt, maar vanbinnen verandert er ook van alles. Dit kan ervoor zorgen dat naarmate dat je dichterbij je doel komt, het steeds lastiger wordt om gewicht te verliezen. Dit heeft verschillende redenen die ik hieronder zal toelichten.

  1. Je stofwisseling verandert

Het proces van afvallen is van invloed op je stofwisseling. De kilo’s die je afvalt bestaan vaak niet alleen uit vet maar ook deels uit spieren. Je verliest dus ook wat spiermassa wanneer je afvalt. Je spiermassa is van grote invloed op je stofwisseling. Spieren verbruiken namelijk energie, ook wanneer je niet sport. Als je spiermassa afneemt zorgt dit er dus voor dat je minder energie verbruikt (= een lagere stofwisseling)[1]. Bovendien gaat je lichaam na een tijdje van weinig energie binnenkrijgen (= minder eten en drinken) zuiniger om met de beschikbare energie waardoor je stofwisseling ook langzamer wordt.

  1. Je energiebehoefte verandert

Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen bestaan en alle functies uit te voeren. Dit noem je de basale stofwisseling. Een groter je lichaam, zowel in de lengte als in de breedte, heeft een hogere stofwisseling dan een klein lichaam. Wanneer je afvalt en je lichaam dus ‘kleiner’ wordt verandert ook je energiebehoefte[2]. Er zijn tools online beschikbaar waarmee je kunt berekenen wat jouw basale stofwisseling is. Wil je uitgebreidere informatie over je gezondheid zoals je vet- en spiermassa laten opmeten? Je kunt een afspraak inplannen voor een consult zodat we daar samen naar kunnen kijken.

  1. Jouw lichaam heeft een voorkeursgewicht

Uit onderzoek blijkt dat het lichaam een bepaald voorkeursgewicht heeft. Je lichaam zal dus proberen om op dit gewicht te blijven omdat het hierbij het meest ‘comfortabel’ is. Als je dit voorkeursgewicht voor jouw lichaam hebt bereikt, terwijl jouw streefgewicht lager ligt, kan dit ervoor zorgen dat je stopt met afvallen of dat afvallen steeds moeilijker wordt[3].

Ik val niet meer af – hoe pak je het aan?

Dat je op een gegeven moment een plateau bereikt wanneer je aan het afvallen bent is dus goed te verklaren. Maar wat kun je eraan doen? Je wilt natuurlijk wel die laatste kilo’s er ook afkrijgen. Er zijn een aantal trucs die je kan toepassen om door het plateau heeft te breken.

Tip 1 Ga meer eten

Dit klinkt misschien heel tegenstrijdig. Hoe kan meer eten ervoor zorgen dat je juist afvalt? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen verandert je stofwisseling wanneer je aan het afvallen bent. Je lichaam gaat zuiniger om met de energie die binnenkomt en zal niet snel overgaan op verbranden van vet. Door dagen in te lassen waarop je bewust meer eet kun je dit patroon doorbreken.

Zorg er met name voor dat je voldoende eiwitten eet. Het kost je lichaam meer energie om eiwitten te verbranden dan vet en koolhydraten waardoor je jouw stofwisseling een boost geeft[4]. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je langer verzadigd blijft. En tot slot kunnen voldoende eiwitten ervoor zorgen dat je minder spiermassa verliest[5].

Tip 2 Ga meer bewegen

Om je stofwisseling en energieverbruik een boost te geven, kun je overwegen om meer of intensiever te bewegen. Wanneer je meer beweegt verhoog je het energieverbruik en verbrand je meer kilocalorieën. Dit zal ervoor zorgen dat je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt waardoor je weer gaat afvallen[6].

Je kan op vrij een makkelijke manier je dagelijks beweging wat afvoeren. Neem vaker de fiets of de trap. Je kan ook je workouts afwisselen om je lichaam een nieuwe prikkel te geven. Overweeg bijvoorbeeld eens HITT (High Intensity Training) en krachttraining met elkaar af te wisselen. Dit soort workouts zorgen ervoor dat de verbranding ook na het sporten nog doorgaat. Je bouwt spiermassa op wat zorgt voor een hogere stofwisseling, ook wanneer je niet sport[7].

Tip 3 Zorg voor voldoende slaap en voorkom stress

Voldoende slaap is minstens zo belangrijk voor een gezond en fit lichaam als gezonde voeding en voldoende beweging. Voldoende slaap zorgt voor een optimale stofwisseling en voor het goed functioneren van hormonen die van invloed zijn op je verzadiging- en hongergevoel[8]. Daarnaast is stressbeperking van belang. Stress is een ontzettende belasting voor het lichaam en kan zelfs zorgen voor gewichtstoename.

Het belangrijkste om te onthouden: geef niet op! Je bent al hartstikke goed bezig en heel ver gekomen dus laat je niet demotiveren omdat je een plateau hebt bereikt. Houd vol! Wil je dat ik met je mee kijk? Dat kan. Maak gratis en vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek zodat we er eens over kunnen doorpraten. Ben je benieuwd wat een voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen?

Ik val niet meer af!
Geverifieerd door ExactMetrics