Heeft afvallen effect op je humeur? Heb je weleens een dieet gevolgd en gemerkt dat je humeur er niet beter op werd? Geen leuke bijwerking en ook geen pretje voor je directe omgeving of voor jezelf. Gelukkig is het goed te verklaren en te voorkomen!

Humeurig zijn tijdens het afvallen of wanneer je honger hebt, ook wel hangry zijn. Misschien heb je weleens van deze term gehoord. Je bent hangry wanneer je humeurig wordt doordat je honger hebt. Het is een emotionele staat van zijn waar veel mensen last van hebben wanneer ze bezig zijn met afvallen.

effect van afvallen op je humeur
Hangry: a state of anger caused by lack of food.

Het effect van afvallen op je humeur

Als je wilt afvallen luidt het advies: minder eten en meer bewegen. Klinkt simpel toch? Wanneer je minder eet en dus minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af. De veranderingen in ons eetpatroon zijn echter niet alleen van invloed op ons gewicht, maar ook op onze hersenen. Een ander eetpatroon is van invloed op onze hersenstructuur en dat heeft een verandering in ons gedrag tot gevolg[1].

Hoe heeft afvallen effect op je humeur?

Maar hoe werkt dat dan precies? Naar jarenlang onderzoek zijn wetenschappers het erover eens dat de veranderingen in je humeur te maken hebben met het hormoon serotonine. Dit hormoon staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Het is onder andere verantwoordelijk voor je humeur. Wanneer je een calorierestrictie (= minder calorieën binnenkrijgen dan verbruiken) hanteert, verandert de hoeveelheid serotonine die je hersenen aanmaken. Uit onderzoek blijkt dat je hierdoor gevoelens van woede en boosheid minder goed onder controle hebt met als gevolg een hangry bui[2].

En dan nu de hamvraag: hoe houd je je humeur onder controle tijdens het afvallen? Met onderstaande tips kun je afrekenen met hangry buien. Kies voor afvallen met een glimlach!

  1. Eet voldoende en juiste bronnen van koolhydraten

Koolhydraten zijn essentieel in een gezonde leefstijl. Ze vormen de voornaamste bron van energie voor ons lichaam en ook voor onze hersenen. Maar wat hebben koolhydraten te maken met ons humeur? Dat heeft te maken met het aminozuur tryptofaan[3]. Een aminozuur vormt een bouwsteen voor eiwitten. Elk eiwit bestaat uit een reeks aminozuren waarvan tryptofaan er één is. Hoe meer tryptofaan er in de hersenen aanwezig is, hoe meer serotonine de hersenen kunnen synthetiseren en dat betekent een beter humeur! Koolhydraten zorgen ervoor dat tryptofaan beter kan worden opgenomen in het bloed. Zeg dus geen nee tegen koolhydraten als je wilt afvallen. Het is wel belangrijk dat je kiest voor de juiste bronnen van koolhydraten zoals volkoren granen, fruit, groenten en peulvruchten. Allemaal voedingsmiddelen die bomvol goede koolhydraten zitten. Koolhydraten uit bewerkte producten zoals koek, snoep en gebak kun je beter zoveel mogelijk links laten liggen.

effect van afvallen op je humeur
Plantaardige bron van eiwitten: peulvruchten
  1. Eet voldoende eiwitten en varieer zoveel mogelijk

Ook eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor een gezond en fit lichaam. Elke cel in ons lichaam bestaat namelijk uit eiwitten. Er voldoende van eten is daarom erg belangrijk. Je kunt twee bronnen van eiwitten onderscheiden: dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je in zuivel, eieren, vlees en vis. Plantaardige eiwitten zijn bonen, kikkererwten, linzen en granen. Zoals je inmiddels weet bestaat een eiwit uit aminozuren. Aminozuren dragen bij aan een goed humeur omdat ze van belang zijn voor de aanmaak van onder andere serotonine[5]. Omdat elke eiwitbron een andere samenstelling aan aminozuren bevat, is het aan te raden zoveel mogelijk af te wisselen om hangry buien tegen te gaan[4].

effect van afvallen op je humeur
Dierlijke eiwitten: zuivel en ei
  1. Sluit geen voedingsstoffen uit

Als je wilt afvallen kan het verleidelijk zijn om bepaalde voedingsstoffen weg te laten uit je eetpatroon om het afvallen makkelijker te maken. Zo worden koolhydraten vaak geschrapt, maar je weet inmiddels hoe belangrijk koolhydraten zijn voor je lichaam en een goed humeur. Naast koolhydraten zijn vetten ook vaak de dupe tijdens het afvallen. Dit is zonde! Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een link is tussen omega-3 meervoudige onverzadigde vetzuren (te vinden in vette vis, lijnzaad en walnoten) en neurotransmitters (zoals serotonine en dopamine). Neurotransmitters vervoeren zenuwprikkels door ons lichaam. Zo lijken de vetzuren van invloed te zijn op de route die neurotransmitters afleggen in de hersenen. Hiermee beschermen deze vetzuren je tegen depressies en depressieve gevoelens[6]. In het blog Word ik dik van vet? vertel ik je meer over waarom gezonde vetten zo belangrijk zijn voor een gezond, fit en slank lichaam. Kortom: voedingsstoffen uitsluiten is geen goed idee. Ook niet als je wilt afvallen!

Humeur schommelingen zijn normaal tijdens het afvallen

Humeur schommelingen zijn dus niet vreemd als je aan het afvallen bent. Niks om je zorgen over te maken. Een veranderend eetpatroon is van invloed op onze hersenen en daarmee op ons gedrag. Je kan er gelukkig wel wat aan doen om dit zoveel mogelijk te beperken! Gebruik bovenstaande tips en val af met een glimlach.

Wil je meer tips of advies over hoe je voor jezelf een gezond eetpatroon kunt samenstellen? Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach kan je daarbij helpen. Plan vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek in en dan vertel ik je graag meer over wat ik voor je kan betekenen.

Het effect van afvallen op je humeur
Geverifieerd door ExactMetrics