Calorieën tellen, val je ermee af? Het antwoord is simpel: ja, het kan! Calorieën tellen is al een aantal jaren een behoorlijke hype en dat is niet voor niks. Het is namelijk een handige tool om in te zetten wanneer je wilt afvallen of wanneer je simpelweg wat bewuster wilt worden van je eetpatroon. De gratis apps waarmee je eenvoudig jouw calorie-inname kan bijhouden schieten als kool uit de grond. Super handig uiteraard, maar calorieën tellen kan ook nadelen hebben waardoor afvallen juist ontzettend lastig kan worden! In deze blog leg ik je uit hoe dit werkt en geef ik tips.

calorieën tellen
Calorieën tellen, val je ermee af?
Voordelen van calorieën tellen

Wil je graag afvallen of wat bewuster worden wat je op een dag zoal binnenkrijgt? Dan kan het handig zijn om te beginnen met calorieën tellen. Dit geeft je namelijk een goed inzicht in je huidige eetpatroon. Door simpelweg een eetdagboek bij te houden van een aantal dagen kun je al een hoop kennis opdoen over hoe het gesteld is met jouw voeding.  Er zijn inmiddels tientallen gratis apps op de markt gebracht die jou hierbij helpen. Ze maken het mogelijk om op een eenvoudige manier jouw calorie-inname bij te houden. Voorbeelden van gratis apps zijn Calorie teller, MyFitnessPal, FatSecret en My Diet Diary. Allen zijn makkelijk in gebruik en hebben ongeveer dezelfde functionaliteiten.

  • Meer dan alleen calorieën tellen

Het voordeel van het gebruik van een app om calorieën te tellen is dat je niet alleen het aantal calorieën kunt bijhouden, maar ook kunt zien hoe het gesteld is met de inname van de macronutriënten. Macronutriënten zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Je hebt deze voedingsstoffen dagelijkse in grote hoeveelheden nodig voor onder andere energievoorziening en herstel en opbouw van je cellen. Als je wilt afvallen of gezonder wilt leven is het belangrijk om deze macronutriënten in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen. Ik zal hier binnenkort nog een uitgebreide blog aan wijden. Daarnaast maak je bij deze apps een eigen account met een persoonlijk profiel. Dit maakt het mogelijk om te bepalen hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt om jouw doelen te behalen. Je kunt hiermee ook gemakkelijk je progressie bijhouden. Dit kan heel motiverend werken omdat je telkens kan zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Of wanneer je nog een tandje moet bijzetten.

  • Een community met gelijkgestemden

Je kunt jouw progressie op zo’n app natuurlijk helemaal voor jezelf houden, maar je kan het ook delen met andere leden van de app. Daarnaast kun je recepten delen, je verhaal doen en elkaar motiveren. Het kan erg fijn zijn om deel uit te maken van een community met gelijkgestemden.

Kortom: calorieën tellen kan jou absoluut helpen bij afvallen en je wat bewuster maken van je eigen eetpatroon. Zeker als je gebruik maakt van een app.

Nadelen van calorieën tellen

Helaas kan calorieën tellen ook nadelen hebben en het is belangrijk om je daar bewust van te zijn.

  • Obsessief gedrag

Stel, je hebt met behulp van een app berekend hoeveel calorieën je dagelijks moet binnenkrijgen om aan jouw doel te werken. Hartstikke handig uiteraard, maar daar schuilt ook gevaar. Op het moment dat je begint met het bijhouden van je calorieën kan dit namelijk lijden tot obsessief gedrag. Voor je het weet kun je niks meer eten zonder dat je het eerst in je app hebt ingevuld. Je moet immers wel weten of het binnen je caloriebudget past en hoeveel calorieën je nog overhoudt. Dit kan behoorlijke ernstige vormen aannemen en dat is wel iets waar je voor moet waken. Eten moet namelijk geen obsessie worden. Eten moet iets zijn waar je van kan genieten en waarmee je jouw lichaam kan geven wat het nodig heeft zodat jij kan doen wat jou gelukkig maakt. Probeer daarom altijd te luisteren naar je eigen lichaam: waar heb ik behoefte aan? Ga niet eten of juist eten vermijden omdat het binnen je calorie-budget moet passen.

  • Een verkeerd eetpatroon

Als je calorieën gaat tellen is het belangrijk dat je voldoende kennis hebt van wat jouw lichaam nodig heeft (lees: kennis van macronutriënten). Heb je dit niet, dan kan het tellen van calorieën ervoor zorgen dat je jezelf een onjuist eetpatroon aanleert. Als jij niet weet wat je lichaam aan voedingsstoffen nodig heeft en je alleen gefocust bent op het aantal calorieën, kan jouw lichaam essentiële voedingsstoffen tekort komen. Zeker op de lange termijn kan dit ernstige gevolgen hebben. Ga daarom niet zelf experimenteren, maar vraag om advies.

Zoals je ziet kan calorieën tellen je absoluut helpen om gezonder te leven en jouw doelen te behalen. Het is daarentegen wel belangrijk om over de juiste kennis te beschikken zodat je lichaam niks tekort komt en je optimaal aan jouw doelen kunt werken. Er is online ontzettend veel informatie te vinden, maar dat is zeker niet altijd juist. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw lichaam niks tekort komt schakel dan de hulp van een expert in. Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach laat ik mijn cliënten zien hoe ze calorieën tellen achter zich kunnen laten en leren te vertrouwen op hun eigen lichaam. Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik voor jou kan betekenen.

Calorieën tellen: val je ermee af?
Geverifieerd door ExactMetrics