De meeste mensen hebben wel een aantal diëten gevolgd in hun leven. Voornamelijk voor gewichtsverlies, vaak helaas zonder succes. 95% van de mensen die een dieet volgt en hiermee afvalt komt dit binnen vijf jaar weer aan[1]. Waarom diëten niet werken heeft meerdere redenen. Ik leg je uit waarom én vertel je hoe je het wel succesvol kunt aanpakken!

4 redenen waarom diëten niet werken

  1. Een dieet is gericht op de korte termijn

Bijna alle diëten hebben bepaalde richtlijnen voor hoe lang je het dieet mag volgen. Dit is vaak maar voor een bepaalde periode. Je past dus tijdelijk iets aan in je eetpatroon en wat gebeurt er daarna? Je valt bijna altijd weer terug in je oude gewoonten. Natuurlijk val je gedurende de tijd dat je aan het ‘diëten’ bent af, maar dat komt niet doordat een dieet zo goed voor je is. Het komt doordat je tijdelijk minder binnenkrijgt dan je verbruikt. En zo simpel is afvallen: je verbruik moet hoger zijn dan wat je binnenkrijgt. Dat is het geheim van elk dieet! Op korte termijn werkt daarom elk dieet, maar op de lange termijn is dit absoluut niet het geval. Terwijl we allemaal op zoek zijn naar mogelijkheden om blijvend die kilo’s te verliezen toch?

  1. Diëten leiden tot een vicieuze cirkel van overeten en binge eten

Meeste diëten staan erom bekend dat je bepaalde voeding niet meer mag eten. Dit houd je een tijd vol, maar dat duurt zeker niet lang. Als ik zeg dat je niet aan een roze olifant mag denken, waar denk je dan gelijk aan? Precies, die roze olifant! Zo werkt dat ook met diëten. Op een gegeven moment krijg je in alles zin wat je niet mag.  Jezelf eten en drinken verbieden kan daardoor leiden tot overeten en binge eten. Als je het eenmaal weer ‘mag’ eten heb je geen rem meer en blijf je dooreten.

waarom dieten niet werken, maar dit wel
Dieten werken niet, maar dit wel
  1. Stofwisseling wordt langzamer met als gevolg: je valt niet meer af!

Ons lichaam is ontzettend slim en weet precies wat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je tijdens een dieet structureel te weinig binnenkrijgt zal je lichaam zuiniger omgaan met de energie die het krijgt. Je lichaam weet immers niet wanneer er weer voldoende energie binnen gaat komen. Hierdoor wordt je stofwisseling langzamer en hierdoor stopt het proces van afvallen. Als je vervolgens na het dieet weer normaal gaat eten, is je stofwisseling niet zomaar weer hersteld waardoor je dus minder calorieën kunt eten dan voorheen. Daar komt het welbekende jojo-effect vandaan.

  1. Diëten kunnen leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen

Diëten waarbij je bepaalde voeding niet meer of weinig mag eten zoals koolhydraatarme diëten kunnen leiden tot een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Je lichaam heeft een variatie aan voeding uit alle voedselgroepen nodig om voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien leert zo’n dieet je niet wat je lichaam dan wél nodig heeft. Als het dieet voorbij is heb je dus geen idee wat je jouw lichaam precies moet geven en daardoor val je weer terug op je oude eetpatroon. Het eetpatroon wat in eerste instantie voor die extra kilo’s heeft gezorgd! Je kan hiermee dus onmogelijk op gewicht blijven, laat staan nog verder afvallen als dat jouw doel is.

Vergeet diëten en start met leven en genieten!

Zoals je ziet zorgen diëten voor meer problemen dan dat ze wat opleveren, maar hoe kun je het dan het beste aanpakken als je wilt afvallen en op gewicht wilt blijven? De eerste stap is stoppen met diëten en met die mindset. Stop er vandaag nog mee! Zorg voor een goede basis met gezonde vetten, veel groenten & fruit, de juiste koolhydraten en hoogwaardige eiwitten. Dit soort voeding zorgt ervoor dat jij de rest van je leven kunt genieten. Het stelt je in staat om jouw doelen te behalen (en te behouden), te genieten van het leven en plezier te hebben. Want laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet?

Heb jij ook genoeg van het diëten en vind je het tijd om hier voor eens en altijd mee af te rekenen? Heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf of ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.

Waarom diëten niet werken, maar dit wel!
Geverifieerd door ExactMetrics