Zijn gluten ongezond? Je hoort het steeds vaker om je heen dat mensen niet tegen gluten kunnen. Het lijkt bijna een soort hype te zijn. Kunnen we gluten beter vermijden? En hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van gluten? Ik zocht het voor je uit!

Wat zijn gluten?

Voordat we verdergaan zal ik eerst uitleggen wat gluten zijn. Gluten zijn een eiwittengroep die van nature voorkomen in granen. Glutenbevattende granen zijn spelt, tarwe, kamut, rogge en gerst. Dit soort granen worden in veel producten gebruikt zoals brood, crackers, muesli, pizza, koek en gebak. Er bestaan ook glutenvrije granen zoals haver, boekweit en quinoa. Dit geeft echter geen garantie dat ze altijd glutenvrij zijn. Veel glutenvrije granen komen vaak in aanraking met glutenbevattende granen waardoor ze toch gluten bevatten. Het is daarom verstandig om altijd het etiket van een product te lezen. Zo ben je ervan verzekerd dat een product echt glutenvrij is. Een glutenvrij product wordt aangeduid met de term ‘glutenvrij’. Ook wordt vaak het keurmerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging gebruikt [1].

gluten ongezond the body practice
Nederlandse Coeliakie Vereniging

Er zijn verschillende soorten gluten. Met name gliadine zorgt voor problemen in het lichaam[2]. Dit is het type dat zorgt voor de elasticiteit van het deeg van bijvoorbeeld brood of pizza[3].

Coeliakie en gevoeligheid voor gluten

Coeliakie is de officiële benaming voor een glutenintolerantie. Wanneer je glutenintolerant bent ziet je immuunsysteem de gluten in je eten als een mogelijke dreiging. Als reactie hierop valt je lichaam de gluten aan. Bij dit soort allergische reacties worden niet alleen de gluten aangepakt, maar wordt ook je dunne darm onder vuur genomen. Hierdoor raakt je darm beschadigd en kunnen er ontstekingen ontstaan. Dit veroorzaakt veel ongemak zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, constipatie, hoofdpijn, vermoeidheid of huiduitslag[4]. Daarnaast kan je dunne darm hierdoor ook minder goed voedingsstoffen opnemen. Hierdoor loop je het risico op bloedarmoede, spijsverteringsproblemen en verhoogde kans op andere ziekten[5].

Omdat de symptomen zo uiteen lopen hebben mensen vaak niet eens door dat ze glutenintolerant zijn met alle gevolgen van dien. Overigens heeft niet iedereen die gevoelig is voor gluten ook daadwerkelijk coeliakie. Veel mensen zijn simpelweg gevoelig voor gluten, maar zijn er niet intolerant voor. Uit onderzoek blijkt dat slechts 1% van de mensen met een gevoeligheid daadwerkelijk coeliakie heeft[6].

Denk jij dat je gluten-intolerant bent? Neem dan contact op met je huisarts. Je kan met behulp van een bloedonderzoek of biopsie laten onderzoeken of er sprake is van coeliakie[7].

gluten ongezond the body practice
Glutenvrij

Waarom hebben steeds meer mensen last van gluten?

En dan nu de hamvraag: hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben gluten? Zijn gluten ongezond? Ik vertel je hoe het komt!

  1. Beter onderzoek naar de vaststelling van coeliakie

Tegenwoordig zijn artsen beter in staat coeliakie vast te stellen met behulp van een bloedonderzoek of biopsie. Daarnaast herkent men beter de symptomen van coeliakie waardoor er eerder op wordt getest[8].

  1. Overkill aan gluten bevattende producten

Zoals je hebt kunnen lezen worden gluten in veel producten verwerkt. Je krijgt ze dus niet alleen binnen wanneer je een boterham eet, maar eigenlijk bij bijna elke maaltijd of snack die je nuttigt. Zelfs in bepaalde dranken komen ze voor! Ons lichaam krijgt dus steeds meer gluten te verwerken en dat kan zorgen voor problemen. Daarnaast worden granen anders geproduceerd en meer bewerkt om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Hierdoor zijn de gluten steeds agressiever geworden, waardoor mensen er meer en sneller last van krijgen[9].

Dus zijn gluten ongezond? Nee, niet per definitie. Dat je steeds meer om je heen hoort dat mensen last hebben van gluten is dus niet gek. Coeliakie kan eerder en sneller worden opgespoord en we krijgen simpelweg teveel gluten binnen waardoor mensen steeds meer last krijgen. Dit alles betekent niet dat je per se glutenvrij zou moeten eten. Zolang je er geen problemen van ervaart is het prima om gluten bevattende producten te eten.

Heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf of ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.

Gluten: beter vermijden of toch niet?
Geverifieerd door ExactMetrics