Word ik dik van vet? Een vraag die ik goed begrijp, maar niet terecht vind. Vet is namelijk essentieel voor een gezond, fit en slank lichaam. Ik laat je zien waarom en geef je 3 redenen hoe vet je juist slank kan houden! Lees je mee?

‘’Word ik dik van vet?’’

Heb jij je dit weleens afgevraagd? Vet wordt al jarenlang als boosdoener gezien voor de extra kilo’s die we met ons meedragen. Niet terecht vind ik, want vet (mits uit de juiste bron) is juist ontzettend belangrijk voor je lichaam. Bovendien worden we niet te dik van vet. We worden dik van structureel te veel eten en het maakt daarbij niet uit waar we te veel van eten. De juiste vetten in de juiste hoeveelheden zorgen dus niet voor extra kilo’s.  Sterker nog, de juiste vetten kunnen je juist helpen om een slank en fit lichaam te krijgen en te behouden. Ik zal je laten zien hoe dit werkt.

Maar eerst dit..

5 redenen waarom vet zo belangrijk is voor ons lichaam

 1. Vet is nodig voor de opname van vitaminen
word ik dik van vet
Vet is nodig voor de opname van vitaminen

Je lichaam heeft vetten nodig om vitaminen te kunnen opnemen. Vitamine A, D, E en K zijn in vet oplosbaar wat betekent dat ze beter worden opgenomen door je lichaam wanneer je er een gezonde bron van vet bij eet[1]. Deze vitaminen zijn belangrijk voor ons lichaam omdat ze onder andere zorgen voor gezonde haren en huid, een goedwerkend immuunsysteem, goede ogen, stevige botten en ons lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen (vrije radicalen)[2]. Als je vetarm eet, is de kans aanwezig dat je een tekort aan deze vitaminen oploopt.

 1. Vet reguleert onze lichaamstemperatuur

Het vet dat we net onder onze huid aantreffen reguleert onze lichaamstemperatuur. Het heeft een isolerende werking. Als onze huid wordt blootgesteld aan koud of warmte zorgt dit laagje vet ervoor dat onze organen de juiste temperatuur behouden om goed te kunnen functioneren[3].

Word ik dit van vet?
Gezonde vetten reguleren onze lichaamstemperatuur
 1. Vet beschermt onze organen

Net zoals het vetlaagje onder onze huid hebben we ook vet om onze organen. Dit noem je visceraal vet. Dit vet kun je zien als stootkussen. Het beschermt onze organen zodat beschadiging zoveel mogelijk beperkt blijft wanneer we bijvoorbeeld vallen of een ongeluk krijgen[4].

 1. Vet is belangrijk voor onze cellen en hormoonhuishouding

Wist je dat elke cel in ons lichaam voor een deel bestaat uit vet? De buitenste laag van onze cellen bestaat uit vet en zorgt voor bescherming[5]. Ook is vet heel belangrijk voor onze hormoonhuishouding. Vet reguleert de productie van verschillende hormonen, zoals onze geslachtshormonen[6].

 1. Vet is belangrijk voor goed functionerende hersenen

Ook onze hersenen bestaan voor een deel uit vet. Het zorgt ervoor dat onze hersenen goed kunnen functioneren en zich goed ontwikkelen[7].

Zoals je ziet is vet dus ontzettend belangrijk voor ons lichaam. Ik zou zo nog meer functies kunnen opnoemen, maar ik denk dat deze 5 al een goed beeld geven van het belang van gezonde vetten. Vet vermijden omdat je er dik van wordt is dus absoluut niet nodig. Sterker nog, ik raad juist aan om dagelijks de juiste bronnen van vet te eten vanwege de vele belangrijke functies die het vervult. Vet zelf zorgt er namelijk niet voor dat je dik wordt en een tekort kan ernstige gevolgen hebben.

En dan nu tijd voor het volgende: hoe houdt het eten van vet je slank en fit?

word ik dik van vet the body practice
Gezonde bronnen van vet

3 manieren waarop vet ons slank en fit houdt

 1. Vet kan gewichtstoename voorkomen

Vet is vrij calorierijk. Het bevat 9 kilocalorieën per gram. Dit in tegenstelling tot de andere macronutriënten eiwitten en koolhydraten. Die bevatten beide 4 kilocalorieën per gram. Vet is daarom een goede bron van energie en het geeft je een verzadigd gevoel. Dit verkleint de kans dat je gaat overeten. Als je structureel overeet krijg je meer calorieën binnen dan je verbruikt waardoor je aankomt. Een bron van gezonde vetten toevoegen aan je maaltijd kan dit voorkomen[8].

 1. Vet gaat ontstekingen in je lichaam tegen

Ontstekingen ontstaan door eten dat ons lichaam irriteert of een allergische reactie teweegbrengt. Ontstekingen hebben gevolgen voor de werking van het hormoon leptine[9]. Leptine zorgt ervoor dat onze hersenen onze maag laat weten dat we vol zitten en moeten stoppen met eten. Gezonde vetten stimuleren de productie en uitscheiding van leptine waardoor je hersenen beter instaat zijn om je maag te laten weten dat je genoeg hebt gegeten[10].

 1. Vet geeft je energie tijdens je workouts

Samen met glycogeen (opgeslagen energie in je spieren en lever) vormt vet de voornaamste bron van energie tijdens je workouts en in rust. Wanneer je te weinig vet binnenkrijgt kan je lichaam vet gaan vasthouden om zeker te zijn van een energiebron[11].

De gezonde en heerlijke bronnen van vet

Voor een optimale gezondheid doe je er goed aan om dagelijks zo’n 20 tot 30% van je totale calorie inname te laten bestaan uit gezonde vetten[12]. Je vindt gezonde vetten[13] in:

 • Vette vis (zalm, tonijn, sardien, forel en makreel)
 • Eieren
 • Noten en notenpasta’s
 • Zaden en pitten
 • Avocado
 • Oliën (olijfolie, koolzaadolie, sesamolie, walnootolie etc.)
word ik dik van vet
Bron van gezonde vetten: zalm

Welke vormen van vet moet ik vermijden?

Niet alle vormen van vet zijn goed voor je lichaam. Je doet er goed aan om transvetten te vermijden. Dit zijn vetten die van nature in dierlijke producten en in bewerkt eten voorkomen. Dit laatste zorgt voornamelijk voor gezondheidsproblemen zoals ontstekingen, verhoogde cholesterol en diabetes omdat het kunstmatig bewerkt is[14]. Transvetten worden voornamelijk in bewerkt eten gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Bronnen van vetten die niet goed voor je zijn:

 • Ongezonde snacks (koek, cake, chips etc.)
 • Margarine en salade dressings
 • Voorverpakte maaltijden
 • Fastfood
word ik dik van vet the body practice
Vetrijke snacks

Dus word ik dik van vet? Nee, integendeel zelfs wanneer je de juiste bronnen in de juiste hoeveelheden toevoegt kun je dagelijks genieten van heerlijke vetrijke voeding. Ik raad je ook aan om dat te doen omdat het veel gezondheidsvoordelen heeft en het helpt je om een slank en fit lichaam te krijgen en te behouden. Zorg dat je transvetten in bewerkt eten zoveel mogelijk vermijdt want die doen niks goeds voor je lichaam.

Wil je weten hoe je vetten op een gezonde manier aan je eetpatroon kan toevoegen? Of heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf. Ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.

Word ik dik van vet?
Geverifieerd door ExactMetrics