Is lactose gezond of niet? Sommige mensen krijgen klachten van lactose, maar niet iedereen. Hoe zit dit? Ik leg het uit.

Laatst was ik bij mijn businesscoach en zij zei ‘jullie zijn de lactose- en glutenvrije generatie’. Dit zette me aan het denken. Ze heeft volkomen gelijk. Lactose en gluten zijn nog nooit zoveel in opspraak geweest als nu. Ik ben zelf ook (semi-)lactose vrij. Ik zeg semi omdat ik niet volledig lactose vrij leef. Dit is voor mij gelukkig niet nodig, maar sinds een aantal jaar moet ik wel ‘oppassen’ met melk want als ik daar teveel van binnenkrijg dan krijg ik klachten. Ik krijg ook steeds meer cliënten die lactose intolerant zijn of waarvan een familielid niet tegen lactose kan waar ik rekening mee houd met de voedingsschema’s. Wil je weten waarom wij de lactose- en glutenvrije generatie zijn? Ik leg het je vandaag uit. Voor alles over gluten verwijs ik je graag naar een blog dat ik eerder schreef.

is lactose gezond?
Is lactose gezond?

Is lactose gezond?

Voordat ik deze vraag beantwoord is het goed om te weten wat lactose is. Lactose is een melksuiker dat voorkomt in zuivelproducten. Zuivel is in veel producten verwerkt zoals brood, ijs, boter, koek, ontbijtgranen, salade dressings etc. Zoals je ziet in veel meer dan voor de hand liggende producten zoals kwark, yoghurt en kaas.

Dan over naar de hamvraag: is lactose gezond? Het antwoord is ja en nee. Voor sommige mensen is lactose wel gezond, terwijl dat voor anderen niet zo is. Dit heeft te maken met of je lichaam wel of geen lactose kan verwerken. Als je lichaam geen lactose kan verwerken dan ben je lactose-intolerant.

Wat is een lactose-intolerantie?

Je bent lactose-intolerant als je (bijna) geen lactose kan verdragen. Dit komt doordat je dunne darm niet (voldoende) lactase aanmaakt. Lactase is een enzym dat ervoor zorgt dat lactose kan worden omgezet in galactose en glucose zodat het daarna opgenomen kan worden in het bloed. Als je lichaam geen of niet voldoende lactase aanmaakt komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht. En dit is de plek waar de klachten ontstaan. Je darmflora is namelijk niet gewend om met onverteerde lactose te werken dus ontstaan er klachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en krampen. De klachten ontstaan meestal zo’n 30 minuten tot 2 uur nadat je lactose hebt gegeten[1].

Wist je dat in Afrikaanse an Aziatische landen tot wel 90% van de bevolking lactose-intolerant is[2]?

Het kan voorkomen dat je, net zoals ik, wel een beetje lactose kan verdragen. Dit komt doordat je lichaam nog wel een kleine hoeveelheid lactase aanmaakt[3]. Ik kan bijvoorbeeld wel een cappuccino drinken, maar geen latte macchiato. Een kleine hoeveelheid melk is dus prima. Daarom kan ik nog steeds bijna alle producten eten waar lactose in zit. Het gaat namelijk om zulke kleine hoeveelheden dat het bij mij geen klachten geeft.

is lactose gezond?
Lactose-intolerantie: symptomen, oorzaken en wat te doen

Als je lactose-intolerant bent hoef je dus niet volledig zuivel-vrij te leven, mits je nog een kleine hoeveelheid lactase aanmaakt. Heb je het vermoeden dat je lactose-intolerant bent? Je kan het op verschillende manieren laten testen. Vraag bij je huisarts welke test voor jou geschikt is.

Of lactose gezond is, is dus volkomen afhankelijk van hoe je lichaam erop reageert. In principe is er niks mis met lactose (lees: zuivel). Sterker nog, zuivelproducten kunnen erg gezond zijn. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kwark en magere kaas bevatten gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en vitaminen A, B12 en D[4].

Mocht je lactose-intolerant zijn en hulp willen bij het creëren van een gezond en gevarieerd eetpatroon, voel je dan vrij om contact met me op te nemen. Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach help ik vaker cliënten die lactose intolerant zijn en help ook jou graag verder.

Is lactose gezond?
Geverifieerd door ExactMetrics