Ken jij de term ‘fidgeting’? Dit betekent letterlijk ‘friemelen’. Er zijn twee type mensen: je bent een fidgeter of je irriteert je aan een fidgeter ;-). Tot welke groep behoor jij? Maar zonder gekheid, waar dit blog eigenlijk om gaat, is dat je meer calorieën verbrandt door fidgeting en daardoor dus kunt afvallen door zoiets belachelijks simpels. Lees maar snel verder.

Wat is fidgeting?

Meer calorieen verbranden door fidgeting
Meer calorieën verbranden door fidgeting

Fidgeting is het maken van kleine bewegingen, vaak met je handen of voeten. Het tikken met een pen, een papiertje verfrommelen, met je oorbel spelen of je voet (zenuwachtig) op en neer bewegen. Sommige mensen doen het uit verveling, anderen van de zenuwen. In beide gevallen is het een manier van je lichaam om energie kwijt te kunnen.

Fidgeten door stress

Als je gestrest bent, komt er energie vrij in het lichaam omdat je in de vecht- of vluchtmodus komt. Je lichaam maakt zich klaar om het gevaar te lijf of er vandoor te gaan. Als er geen gevaar is om van weg te rennen kan je lichaam die vrijgekomen energie niet kwijt. Hierdoor kun je gaan fidgeten. Dit is dan een manier van je lichaam om een deel van die energie toch kwijt te kunnen[1].  

Fidgeten uit verveling

Maar het kan dus ook voortkomen uit verveling. Onderzoek toont aan dat fidgeting het deel van de hersenen afleidt dat verveeld raakt zodat andere delen van de hersenen zich kunnen blijven concentreren op lezen, luisteren of kijken[2]. Een ander voordeel is dat wanneer we bewegen met onze handen dit ervoor zorgt dat we informatie beter kunnen onthouden en creatiever zijn[3]. Zo verkeerd is het dus niet als je aan het doodelen bent tijdens een telefoongesprek of met een papiertje speelt tijdens een vergadering.

Doodelen tijdens een vergadering - meer calorieën verbranden met fidgeting
Doodelen tijdens een vergadering

Maar daar gaat het in deze blog eigenlijk niet om..

Fidgeting kan je helpen om af te vallen

BOOM! Wat een statement he? Meerdere studies hebben bewezen dat als je gedurende de dag fidget dit ervoor zorgt dat je 10 keer meer calorieën verbrandt dan wanneer je ‘gewoon’ stilzit[4]. Eén studie heeft zelfs aangetoond dat dit een verschil van 350 calorieën per dag kan opleveren (!)[5]. Dit staat gelijk aan 35 minuten touwtje springen, 30 minuten traplopen, 48 minuten roeien, 74 minuten wandelen of 50 minuten tennissen[6]. Niet verkeerd he? Op zich ook wel logisch als je erover nadenkt, want je bent met fidgeting continu in beweging dus verbrand je meer calorieën.   

Je kan fidgeting dus absoluut in je voordeel gebruiken. Nou is het wel belangrijk om er even bij te vermelden dat dit geen vervanging is voor sporten, want dat moet je natuurlijk alsnog gewoon lekker blijven doen :-). Wil je inspiratie op doen voor workouts? Bekijk dan de workouts hieronder eens. Verder wil ik zeggen: happy fidgeting.

low impact workout
Low impact workout
Full body no gym workout
Full body no gym workout
pilates voor thuis
Pilates voor thuis

Heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf of ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.

Meer calorieën verbranden door fidgeting
Geverifieerd door ExactMetrics