Wat is gezonder: muesli, cruesli of granola? Krijg jij in de supermarkt spontaan keuzestress omdat er zoveel verschillende muesli’s, cruesli’s en granola’s verkrijgbaar zijn? Als je op je figuur wilt letten of gewoon een verantwoorde keuze wilt maken doe je er goed aan om de juiste ontbijtgranen te kiezen.

Het is niet gek als je keuzestress ervaart in de supermarkt. Er zijn zoveel mogelijkheden! Als je de ‘verkeerde’ keuze maakt kun je je dag namelijk behoorlijk suikerrijk starten en dat zou zonde zijn. Je wilt Zeker als je in de veronderstelling bent een verantwoorde keuze te maken. Dus wat is gezonder: muesli, cruesli of granola?

Wat is gezonder voedingdeskundige den bosch
Wat is gezonder? Muesli, cruesli of granola?

Zelf een gezonde cruesli of granola maken?

In principe bestaan muesli, cruesli en granola uit hetzelfde basis ingrediënt: graan. Meestal wordt de volledige graankorrel gebruikt waardoor je kunt spreken van volkoren. Dit is gunstig, want hierdoor krijg je alle voedingsstoffen binnen die een graankorrel te bieden heeft. Er wordt vaak een mix van verschillende granen gebruikt zoals haver, gerst, spelt, tarwe of rogge.

Wat is gezonder?

In de basis zijn muesli, cruesli en granola dus hetzelfde. Het grote verschil zit ‘m in de toevoegingen en bewerkingen van de ingrediënten. Dit zal ik je hieronder laten zien.

  • Muesli

Muesli bestaat uit onbewerkte graanvlokken, vaak met verschillende soorten noten, zaden en/of pitten en gedroogd fruit. Voor een extra smaak kan er kokosrasp of kaneel toegevoegd zijn. In sommige gevallen is er een zoetstof toegevoegd, maar dit gebeurt niet vaak.

Wat is gezonder muesli, cruesli of granola
Muesli
  • Cruesli

Cruesli bestaat uit in suiker en olie of vet geroosterde/gebakken graanvlokken. Hierdoor krijg je de knapperige structuur en zoete smaak. Vaak bevat cruesli ook noten, chocolade stukjes, kokos, zaden en/of pitten of gedroogd fruit.

Wat is gezonder muesli, cruesli of granola
Cruesli
  • Granola

Granola bestaat uit geroosterde graanvlokken, vaak met noten, stukjes chocolade, kokos, pitten en/of zaden of gedroogd fruit. Granola wordt gezien als gezondere variant van cruesli omdat er vaak minder of geen suiker wordt gebruikt.

Chocolade granola
Granola

En nu de prangende vraag: wat is het meest gezond? Het antwoord is muesli.

Wat is een gezonde muesli? Een gezonde muesli bevat per 100 gram minimaal 8 gram vezels, niet meer dan 2 gram verzadigd vet en geen toegevoegde suiker. Cruesli voldoet niet aan deze voorwaarden omdat er altijd suiker is toegevoegd, soms tot wel 20% (!). Granola is een gezondere variant van cruesli, maar kan nog behoorlijk wat suiker bevatten. Je doet er dus goed aan om te kiezen voor muesli. Of maak je gezonde cruesli/granola zelf! Bekijk bij twijfel altijd de ingrediëntenlijst en laat je niet verleiden door de mooie praatjes en plaatjes op de verpakking.

Nog een extra tip: Laat je niet voor de gek houden door namen als ‘Krokante muesli’. Dit is in principe gewoon cruesli. Bekijk dus altijd de ingrediëntenlijst en voedingswaardentabel.

Wil je er altijd verzekerd van zijn dat je weet wat je eet en de juiste keuzes maakt in de supermarkt? Bekijk dan de Weet wat je eet eens. Hierin heb ik al mijn kennis en ervaring voor jou gebundeld. In de video hieronder vertel ik je hoe Weet wat je eet is ontstaan (niet wat je denkt). Wil je liever samen met mij aan de slag? Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach heb ik al tientallen cliënten mogen begeleiden en coachen bij het behalen van hun doelen.

Wat is gezonder: muesli, cruesli of granola
Geverifieerd door ExactMetrics