Schommelt jouw gewicht regelmatig? Ik geef je 6 redenen hoe dit kan komen. Zeker als je wat kilootjes wilt afvallen is het handig om te weten waarom je gewicht schommelt.

Een gewicht dat schommelt is heel normaal en niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Toch kan het frustrerend zijn. Zeker als je graag wat kilo’s wilt afvallen, is het niet erg motiverend wanneer je gewicht schommelt. Het kan een vertekend beeld geven. Een hoger gewicht wil namelijk niet altijd zeggen dat je bent aangekomen in vet. Het zou ook zomaar spiermassa of vocht kunnen zijn. Hoe dit precies zit lees je in dit blog waarin ik je 6 redenen geef waarom je gewicht schommelt.

gewicht
Waarom je gewicht op de weegschaal schommelt

6 redenen waarom je gewicht schommelt

Reden 1. Het is warm buiten

Vast heel herkenbaar: het is al een tijdje ontzettend warm buiten en aan het eind van de dag passen je voeten niet meer in je favoriete sandalen. Je vingers zijn inmiddels ook bijna twee keer zo dik. Typisch gevalletje van vocht vasthouden. Buiten dat het voor wat ongemak kan zorgen kan dit extra vocht ook zorgen voor een hoger gewicht op de weegschaal.

Om de warmte kwijt te raken zetten je bloedvaten uit. Het vocht in je lichaam kan door je lichaam bewegen en eindigt vanwege de zwaartekracht in je benen, enkels en vingers[1]. Maar goed nieuws! Wanneer de temperatuur afneemt zal je lichaam ook het vocht beter kunnen afvoeren en zal je gewicht weer normaal worden.

Reden 2. Je moet ongesteld worden

Je gewicht schommelt gedurende je hele cyclus. Dat is normaal. Hoe dit precies komt is door  wetenschappers nog niet 100 procent verklaard, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de hormonen oestrogeen en progesteron. Je oestrogeen en progesteron levels veranderen tijdens je cyclus wat kan zorgen voor gewichtstoename. Niks om je zorgen over te maken. Deze pondjes gaan er vanzelf weer af[2].

gewicht schommelt
In oktober weeg je het minst

Daarnaast hebben de meeste vrouwen net voor of tijdens hun menstruatie meer zin in snacks zoals chocolade, koekjes of ijs. Daardoor kan je gewicht hoger uitvallen dan wanneer je niet ongesteld bent. Ook zul je misschien een workout of twee overslaan omdat je moe bent of last hebt van je buik. Als je na je menstruatie je ‘gewone’ eet- en leefpatroon weer oppakt zijn die extra pondjes er vaak snel weer af.

Reden 3. Je slaapt te weinig

Ooit gedacht dat je nachtelijke uren van invloed kunnen zijn op je gewicht? Slaap is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Te weinig slaap zorgt onder andere voor een verstoorde stofwisseling. Dit heeft te maken met twee hormonen: ghreline en leptine. Deze hormonen zijn samen verantwoordelijk voor je eetlust. Ghreline zorgt voor je hongergevoel en leptine is verantwoordelijk voor je verzadigingsgevoel. Door te weinig slaap maakt je lichaam meer ghreline aan (= meer honger) en verminderd de aanmaak van leptine (= minder snel verzadigd). Door te weinig slaap krijg je dus meer honger en eet je langer door omdat je minder snel verzadigd raakt. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde nachtrust van vijf uur kan zorgen voor een dergelijke verstoring van je hormonen. Probeer gemiddeld 7-8 slaap te krijgen per nacht[3].

slaap
Je gewicht schommelt doordat je te weinig slaapt

Reden 4. Je stoelgang is verstoord

Een verstoorde of onregelmatige stoelgang kan van invloed zijn op je gewicht. Als je op de weegschaal gaat staan voordat je naar het toilet bent geweest zul je meer wegen dan wanneer je je weegt na een toiletbezoek. Dit heeft niks te maken met je vetpercentage, maar alles met de inhoud van je darmen. Het duurt gemiddeld zo’n 24 tot 36 uur voordat je lichaam je eten heeft verwerkt en het je lichaam weer verlaat[4]. Iemand die regelmatig naar het toilet gaat heeft dus minder darminhoud dan iemand met een onregelmatige of verstoorde stoelgang. En dat zie je op de weegschaal. Heb je een dag veel gegeten? Dan zul je de dag erna zwaarder zijn dan wanneer je een dag licht hebt gegeten[5].

Reden 5. Je hebt last van stress

Eerder schreef ik er al een blog over: Dik worden van stress, kan dat? Het antwoord is ja. Stress kan zorgen voor gewichtstoename. Je lichaam komt door stress in de vecht of vlucht modus met honger en (over)eten tot gevolg. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn uitgebreide blog over stress.

dik worden van stress, kan dat?
Dik worden van stress

Reden 6. Je bent meer gaan sporten

Ja, je leest het goed. Sporten kan er ook voor zorgen dat je aankomt. Het goede nieuws bij deze gewichtstoename is dat je niet aankomt in vet maar in spiermassa. Dit komt doordat spiermassa meer weegt dan vet. Met name krachttraining kan zorgen voor meer spiermassa. Zo werkt het: wanneer je sport ontstaat er spierschade. Simpel gezegd komt dit doordat je spieren de training niet aankunnen. Je krijgt spierpijn. Als reactie hierop neemt je spiermassa toe zodat je lichaam de training de volgende keer wel aankan. Je kan dus goed in vet zijn afgevallen, maar meer spiermassa hebben waardoor je zwaarder bent dan voorheen[6].

Dus heb je een gebalanceerd eetpatroon en beweeg je regelmatig dan hoef je van een paar extra pondjes niet te schrikken. Heb je stress of slaap je te weinig? Dan raad ik je aan om dit serieus te nemen en er iets aan te doen, want het kan ernstige gevolgen hebben voor je lichaam. Vind je het lastig om dit zelf aan te pakken? Weet je niet waar je moet beginnen? Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach zie ik het vaak voorbijkomen bij mijn cliënten. Weet dat jij alles al in huis hebt om jouw doelen te behalen soms heb je alleen even een steuntje in de rug nodig.

6x waarom je gewicht schommelt
Geverifieerd door ExactMetrics