Genieten van een wijntje, frietje met mayonaise, je favoriete koekjes en tóch afvallen en op gewicht blijven. Klinkt onmogelijk? Dat is het zeker niet. Zet de 80/20 regel in!
Veel mensen denken dat ze voorgoed vaarwel moeten zeggen tegen een glaasje alcohol, pizza, friet of chips wanneer ze willen afvallen en gezond willen leven. Wat als ik je vertel dat dit niet nodig is? Je hoeft niet 7 dagen per week gezond te eten om af te vallen of op gewicht te blijven. Sterker nog, ik raad je juist aan om dit niet te doen. Ik leg je in deze blog uit waarom.
De alles-of-niets gedachte
Ik denk dat we allemaal weleens de alles-of-niets gedachte hebben meegemaakt. Misschien dat het volgende scenario je wel bekend voorkomt. Je hebt besloten om een paar kilootjes af te vallen en vol goede moed ga je aan de slag. Totdat het weekend voor de deur staat en je wordt uitgenodigd voor een gezellige vrijmibo (vrijdagmiddag borrel). Je neemt je voor geen wijntjes of biertjes te drinken en de borrelnootjes te laten staan. Je ziet je collega’s/vrienden om je heen lekker eten en drinken en jouw watertje wordt steeds saaier. Op een bepaald moment zwicht je en bestel je toch een glaasje alcohol. Je denkt ‘Ach nu ben ik toch al aan de drank, dan kan een handje (of twee of drie) borrelnootjes er ook nog wel bij’. Achteraf voel je je schuldig en heb je het voor je gevoel helemaal verpest. Voor je het weet vliegen je goede voornemens om af te vallen uit het raam.
Een dergelijk scenario is een typisch geval van de alles-of-niets gedachte. Dit is een gevaarlijke mindset die het behalen van jouw doelen kan maken of breken. Misschien is het zelfs wel de reden waarom je nog nooit je doel volledig hebt gehaald. Zonde toch? Bovendien is het niet nodig. Er bestaat namelijk ook een tussenweg. Een tussenweg waarbij je zowel van een vrijmibo kan genieten, maar ook kan werken aan jouw doelen. Een gezonde leefstijl draait namelijk niet om perfectie en alles altijd op de ‘gezonde’ manier doen. Het draait om het beste uit jezelf halen, genieten van het leven en gelukkig zijn met jezelf.
Dit is de 80/20 regel
Maak kennis met de 80/20 regel. Als je deze regel hanteert dan kun je op een plezierige manier zonder jezelf iets te ontzeggen afvallen en op gewicht blijven. De 80/20 regel maakt afvallen en gezond leven niet alleen leuker, maar ook gemakkelijker. Je creëert namelijk een bepaalde flexibiliteit binnen jouw eetpatroon. En precies die flexibiliteit kan ervoor zorgen dat je moeiteloos jouw gezonde leefstijl behaalt en volhoudt.
Zo ziet de 80/20 regel eruit: 80% van je voeding baseer je op nutriëntrijke en gezonde voeding zoals groenten, fruit, zuivel, peulvruchten, volkorengraanproducten, vlees, vette vis etc. De overige 20% vul je in met datgene wat jij heel lekker vindt maar misschien ‘minder gezond’ is. Zoals alcohol, chips, pizza, bitterballen, friet etc. Zo creëer je voor jezelf een balans in je eetpatroon waarbij je je nooit schuldig hoeft te voelen. Je geeft je lichaam immers het grootste deel van de tijd de voedingsstoffen die het nodig heeft en die het mogelijk maken om af te vallen en op gewicht te blijven. Het grootste deel van de week eet je dus lekker gezond en dan kun je best een middagje of maaltijd genieten van wat ‘ongezondere’ dingen zoals tijdens een vrijmibo, etentje of verjaardag.
Wat wel erg belangrijk is wanneer je de 80/20 regel hanteert is dat je tijdens die 20% niet ‘helemaal losgaat’. Daarmee kun je vooruitgang namelijk verpesten en dat zou natuurlijk zonde zijn.
Wil je hulp bij het creëren van de 80/20 regel of een gezonde leefstijl als geheel?
Heb jij bepaalde gewoontes die jou ervan weerhouden om je energiek en fit te voelen? Word jij tegengehouden door bijvoorbeeld eetbuiten, negatieve gedachten over jezelf of ben je niet blij met wat je in de spiegel ziet? Ik ben ervan overtuigt dat jij ALLES al in je hebt om hiermee af te rekenen. Zodat jij energiek, gezond en gelukkig door het leven kan gaan en met een glimlach naar jezelf kan kijken in de spiegel. Ik vertel je graag wat ik als voedingsdeskundige en leefstijlcoach voor jou kan betekenen.