Vind je het lastig om aan minimaal 250 gram groenten te komen? Ik geef je 7 handige tips zodat je zonder moeite lekker veel groenten binnenkrijgt.

We weten allemaal dat groenten erg gezond zijn en dat ze behoren tot een gezond en gevarieerd eetpatroon. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten, alleen is dit niet voor iedereen even makkelijk. Hopelijk kunnen mijn 7 tips je een handje helpen hiermee.

7 tips voor meer groenten
7 tips voor meer groenten

Tip 1 Wissel af met bereidingswijzen

Doorgekookte, zachte groenten verliezen snel hun charme. Maak het leuk voor jezelf om groenten te eten door af te wisselen met verschillende bereidingswijzen. Zo maak je het eten van groenten smakelijk en leuk. Ga wokken, stomen, grillen, koken of bakken. Er is zoveel mogelijk! En maak daarbij ook vooral gebruik van verschillende kruiden. Geloof me, dit doet wonderen!

Tip 2 Leg groenten in het zicht

Uit onderzoek blijkt dat als je iets in het zicht legt je eerder geneigd bent om het te nemen. Dit verklaart waarom je een pot met snoepjes op je bureau maar moeilijk kunt weerstaan. Leg daarom je groenten in het zicht. Zet een bakje cherrytomaten in de keuken en zet een bakje met geraspte wortelen klaar op je bureau. Zo maak je het jezelf makkelijker om de groenten te eten.

tips voor meer groenten
Leg groenten in het zicht

Tip 3 Ben voorbereid: voldoende (verse) groenten!

Wat je niet in huis hebt, kun je niet eten. Dit kun je in je voordeel gebruiken met betrekking tot ‘ongezonde’ snacks zoals chips, borrelnootjes, koekjes en snoep. Maar het kan ook een valkuil zijn als het aankomt op het eten van groenten. Als jij geen of onvoldoende groenten in huis hebt dan maak je het jezelf moeilijker om voldoende groenten te eten. En denk niet dat je alleen maar verse groenten in huis moet halen, want blik- en diepvriesgroenten zijn net zo voedzaam als verse groenten. En het voordeel is dat je deze een stuk langer kunt bewaren.

Tip 4 Verspreid je groenten over de dag

Veel mensen bewaren hun portie groenten tot het avondeten. Dit resulteert er geregeld in dat men niet de aanbevolen hoeveelheid binnen krijgt. Logisch ook, als je ziet dat je daarmee een behoorlijk bord groenten moet eten. En dat zijn de meeste mensen niet gewend ;-). Als je dit wilt voorkomen kun je beter je portie groenten over de dag verdelen. Dan maak je het jezelf makkelijker om voldoende groenten binnen te krijgen.

Tip 5 Voeg groenten toe aan verschillende soorten gerechten

De meeste groenten hebben van nature een zoete smaak en hierdoor zijn ze ideaal voor zowel hartige als zoete recepten. In veel gevallen proef je in zoete recepten niet eens dat er groenten in zitten. Ook ideaal om de kids aan de groenten te krijgen ;-). Doe hieronder maar eens inspiratie op.

pompoencake voedingsadvies Den Bosch
Pompoencake

Tip 6 Snack met groenten

Groenten vormen een ideale snack om zonder schuldgevoel mee te snacken. Denk aan wortels, cherrytomaten, plakjes komkommer en paprikareepjes. En mocht je het saai vinden om enkel groenten te eten zorg dan voor een lekkere dipsaus zoals hummus of kwark met een beetje chilisaus.

hummus the body practice
3x een zelfgemaakte hummus

Tip 7 Vervang pasta, lasagne bladeren, volkoren rijst etc met groenten.

Je hebt vast weleens van courgetti, bloemkoolrijst of aubergine lasagnebladeren gehoord? Niet voor niks wordt dit steeds populairder. Je kunt zelfs in de supermarkt al kant-en-klare courgetti, broccolirijst en pastinaakfrieten kopen. Doe hier je voordeel mee.

Broccolirijst als vervanger voor zilvervliesrijst

En kun je een portie rijst, pasta of lasagne niet missen? Begin dan met het vervangen van de helft ervan. Bijvoorbeeld 1/2 portie pasta aangevuld met courgetti, een laag lasagnebladeren afgewisseld met een laag aubergine bladeren, 1/2 frieten aangevuld met pastinaakfrieten uit de oven etc. Wees creatief!

Zie je dat het niet moeilijk hoeft te zijn om voldoende groenten binnen te krijgen? Met een beetje creativiteit en durf kom je al een heel eind! Uiteraard help ik je graag een handje mocht je het lastig vinden om dit zelf aan te passen. Laat me dit dan zeker weten door een berichtje achter te laten. Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach help ik je graag verder :-).

7 tips voor meer groenten
Geverifieerd door ExactMetrics