Wie kent het niet? Het buikspierkwartier op de sportschool. Misschien heb jij ook weleens gezwoegd tijdens zo’n kwartiertje in de hoop een platte buik en buikspieren te krijgen. Helaas zonder resultaat. Ik vertel je waarom dit niet de manier is en geef je direct een beter alternatief.
Als je overdag de tv aanzet zie je ze nog steeds voorbij komen: de Tell Sell reclames over wonderapparaten die je in 4 weken een strakke buik met zichtbare buikspieren beloven. Hopelijk trap je niet (meer) in deze verkooptrucjes. Het buikspierkwartier op de sportschool valt in dezelfde categorie als deze Tell Sell reclames. Het gaat je niet helpen aan een strakke buik met zichtbare buikspieren.
Waarom het buikspierkwartier niet werkt
- Je genen
Om te beginnen heeft het hebben van zichtbare buikspieren te maken met je genen. Sommige mensen hebben van nature een strakke buik met zichtbare buikspieren zonder dat ze daar heel veel voor hoeven te doen. Dit is het gevolg van genen.
- Je vetpercentage
De hoeveelheid onderhuids vet is leidend voor zichtbare buikspieren. Onderhuis vet bevindt zich tussen je huid en je spieren. Hoeveel crunches, torso draaiingen en planks je ook doet als jouw vetpercentage te hoog is, ga je jouw buikspieren niet zien[1].
- Je kunt niet plaatselijk vet verbanden
Het is niet mogelijk om met een specifieke spieroefening, zoals buikspieroefeningen, plaatselijk vet te verbranden. Je kunt tijdens een oefening voelen dat je spieren verzuren, maar dit heeft niks met je vetpercentage te maken. Uit meerdere onderzoeken naar verschillende lichaamsdelen is gebleken dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is. Eén van de redenen hiervoor is dat spieren het vet uit vetcellen niet direct kunnen gebruiken als energie. Het vet moet eerst worden afgebroken voordat het in het bloed kan worden opgenomen. Vervolgens kan het overal in het lichaam terechtkomen, dus niet per definitie bij het lichaamsdeel dat je aan het trainen bent[2].
Bovendien is het buikspierkwartier behoorlijk blessuregevoelig als je de oefeningen niet goed uitvoert. Je kunt nek- en rugblessures oplopen.
Het belang van een sterke core
Nu denk je misschien dat je voorgoed kunt stoppen met buikspieroefeningen omdat het geen nut heeft. Of toch wel?
Het is absoluut verstandig om je buikspieren te (blijven) trainen, net zoals elke andere spiergroep in je lichaam. Maar je hoeft hiervoor niet per se crunches of andere buikspieroefeningen te doen. Wist je dat je bij veel bewegingen je buikspieren gebruikt? Bijvoorbeeld bij alledaagse bewegingen zoals stofzuigen, je schoenen aantrekken of in en uit bad stappen. Maar ook tijdens oefeningen zoals een squat. Wil je werken aan een sterke core? Zorg dan dat je elke beweging met aandacht voor je buikspieren doet. Span bewust je buikspieren aan. Hiermee krijg je een sterke core en voorkom je blessures. Een sterke core is erg belangrijk:
- Het ondersteunt je ademhaling;
- Het maakt beweging mogelijk;
- Het beschermt je interne organen;
- Het ondersteunt je (onder)rug;
- Het helpt blessures voorkomen;
- Het zorgt voor een betere balans en stabiliteit[3].
En dan nu de hamvraag:
Hoe krijg je een strakke buik met zichtbare buikspieren?
De sleutel tot succes is het verlagen van je vetpercentage!
Mocht je niet gezegend zijn met de ‘juiste’ genen dan ben je aangewezen op het verlagen van je vetpercentage om zichtbare buikspieren te krijgen. In principe is het rekensommetje hiervoor heel simpel: je verliest vetmassa wanneer je minder energie (= voeding) binnenkrijgt dan je verbruikt (= beweging)[3]. Het meest efficiënt is zowel je eetpatroon als je beweegpatroon aanpassen.
- Je eetpatroon
Je calorie inname verlagen is de meest effectieve tool om je vetpercentage te verlagen en zichtbare buikspieren te krijgen. En nee crashdiëten, shakes en maaltijdvervangers zijn hiervoor niet de oplossing. Voor blijvende zichtbare buikspieren zul je structurele aanpassingen moeten maken. Je kunt daarom het beste zoveel mogelijk uit de buurt blijven van diëten, shakes en maaltijdvervangers.
- Je beweegpatroon
Regelmatige full body workouts geven je metabolisme een boost en zorgen voor vetverbranding. Combineer krachttraining met cardio voor het beste resultaat. Niet alleen verbruik je dan de meeste calorieën tijdens een workout, maar je zorgt er tevens voor dat je meer calorieën verbruikt ook wanneer je niet sport. Dit komt door de veranderingen in spiermassa (lees: groei) die plaatsvinden door krachttraining. Hoe meer spiermassa je opbouwt, hoe meer vet je verbrandt[4].
Inspiratie op doen voor workouts?
Wil je op een gezonde, moeiteloze manier je eet- en beweegpatroon aanpassen? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als voedingsdeskundige en leefstijlcoach vertel ik je graag meer over hoe je dit kunt bereiken. Lees je hoe ik te werk ga en wat anderen hebben bereikt.